Kako od kombija napraviti moderni kamper

Kako od kombija napraviti moderni kamper

Foto: Pixabay / ilustracija

Ideja o preuređivanju kombija u kamp prikolicu ili kamper je postala izuzetno popularna u proteklih par decenija, a poslednji nekoliko godina gotovo sve svetske kompanije predstavljaju svoje moderne kampere i mini kampere.

Odmah na početku treba razjasniti da je samostalno preuređivanje dug i zahtevan proces i da će biti potrebno mnogo umeća i truda kako bi se on priveo kraju. 

Ukoliko niste suviše vešti sa stolarskim i limarskim zanatom, verovatno će vam biti potrebna pomoć prijatelja ili poznanika koji ima u rukama ove zanate, a najbolje bi bilo još pre bilo kakve akcije posavetovati se sa nekim od njih. 

U nastavku teksta saznajte kako od kombija napraviti modernu kamp prikolicu i koji su osnovni koraci u planiranju i organizaciji.

Nabavite dobro i pouzdano vozilo

Jedna od najvećih zabluda je da se kamp prikolica može napraviti od starog kombija. Imate stari kombi u garaži, ne znate šta da radite sa njim i sine vam ideja da ga preuredite u nešto zanimljivo – to je najveća greška koju možete da napravite.

Za ovakav poduhvat vam je potreban što bolji i što pouzdaniji kombi, koji će kada bude završen verno služiti godinama kasnije i uspevati da vas sa najudaljenijih destinacija vrati kući.

Treba imati u vidu da i kombi vozila imaju vek trajanja, pa ukoliko je vaše vozilo nešto starije, bilo bi bolje zameniti ga, nego ulagati u njega tako mnogo vremena i nakon par godina sav trud baciti u vodu.

Od odabira kombija mnogo toga zavisi, a najviše unutrašnji prostor kojim ćete raspolagati i koji će vam biti glavni faktor pri dizajniranju. Sa većim kombijem ćete imati više prostora, ali će vas on takođe ograničavati, u pogledu ulaska u centar velikih gradova i pronalaženju parking mesta.

U zavisnosti od broja planiranih putnika, trebalo bi da donesete i odluku o veličini kombija.

Projektujte unutrašnji dizajn i isplanirajte budžet

Kada imate pouzdano vozilo u veličini koja vam odgovara, možete početi sa projektovanjem. Stavite sve na papir, kako biste izbegli nezgodne situacije, da na pola posla shvatite da nemate sredstava ni vremena, da završite ono što ste namerili.

Napravite prvo grub obračun troškova, na njega dodajte 10% za nepredviđene troškove, pa uporedite sa svojim budžetom. 

Projektovanje, odnosno pravljenje nacrta bi trebalo što preciznije uraditi, jer po tom planu ćete kasnije izrađivati sav nameštaj i uklapati se u prostor. To će zahtevati ponavljanje merenja i po nekoliko puta, precizno definisanje svih delova kućice, jer kada jednom počnete praviti bilo bi dobro da tačno znate šta radite, zato se potrudite da predvidite sve moguće greške.

Kada je nacrt završen, ponovo se konsultujte sa nekim iskusnim zanatlijom koji će vam reći da li je vaš plan realan.

Počnite od prozora i uvođenja ventilacije

Otvaranje rupa za prozore je nabolje sprovesti na početku. Prozori će, ukoliko ih vaš kombi već nema, značajno promeniti njegov izgled, čime će od samog početka podsećati na kamp kućicu. 

Takođe, razmislite od pravljenju pozora na krovu kućice, jer to može biti pravo dobro. 

Uvođenje ventilacije će biti veoma značajno, naročito za vremenske prilike kada ne možete otvarati prozore, a potrebno vam je luftiranje. Potreba za ventilacijom će se takođe javiti, ako unutar kombija budete instalirali toalet.

Uvođenje elektroinstalacija, vodoinstalacija i gasa

Kada je reč o uvođenju struje i gasa, najbolje bi bilo to prepustiti profesionalcima, naročito ako to nije baš vaš domen. 

Istina je, samostalno želite preurediti kombi upravo da biste uštedeli novac, ali ovaj zadatak treba da bude obavljen besprekorno, pre svega zbog vaše bezbednosti.

Gas se najčešće koristi kao gorivo kojim se snabdeva šporet, pa vam je najviše iz tih razloga potreban. Imajte u vidu da su i struja i gas jako korisni, ali i opasni. Kada su oni u pitanju veoma je važno da sve funkcioniše kako treba, naročito kada se nađete u divljini.

Takođe, biće vam potrebni rezervoari za svežu i otpadnu vodu, kao i vodoinstalacije. Pogotovo ako planirate putovanja u svim vremenskim uslovima, a putovanja u grad i u divljinu podjednako dolaze u obzir.

Napravite nameštaj po meri i uklopite ga u vaš kombi

Nameštaj najverovatnije nećete moći da kupite i ugradite, već će biti potrebno da se pravi po meri. Ovde imate puno prostora za dizajniranje i iskazivanje vaših umetničkih sposobnosti, pa vam predlažemo da to i iskoristite. 

Vodite računa i svaki milimetar dobro premerite, proračunajte, pa onda krenite u realizaciju. Gledajte da nameštaj bude što praktičniji, da iskoristite što više prostora i da se naravno, što bolje uklapa u enterijer.

Po ubacivanju nameštaja idealno bi bilo ukrasiti unutrašnjost kombija, prikriti sve rupice, kablove koji vire, štrče itd. Zatim ostaje samo još uređivanje spoljašnjosti, što je opciono, a vi konačno imate svoj moderni kamper.

Da li vredi prepravljati stari kombi ili je bolje kupiti gotov kamper?

To u potpunosti zavisi od vas. Ako imate dovoljno novca, možete razmotriti opciju kupovine kompletiranog kampera, dok će u suprotnom isplativije biti samostalno sastaviti jedan.

Imajte u vidu da će nakon preuređivanja možda biti potrebna i promena registracije i da kombi više neće moći da se vodi na istu registraciju kao do sada, zbog promene kategorije.

Ako se odlučite da pođete u ovakav jedan poduhvat, kao odabir kombija za redizajn vam preporučujemo Mercedes Sprinter, Volkswagen Transporter i Fiat Ducato, koji su u ovom pogledu najpopularniji modeli.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je malo približio proces pravljenja sopstvene kamp prikolice.

KOMENTARIŠI