U Požarevcu postignut sporazum sa poljoprivrednicima

U Požarevcu postignut sporazum sa poljoprivrednicima

Danas, 10. februara u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac održan je satanak između  poljoprivrednika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Glavna tema bila je situacija oko veštačkog đubriva.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je na svom zvaničnom profilu na Instagramu napisao: Našli smo rešenje i postigli sporazum da cena bude 750 evra po toni sa pdv-om. Na sastanku u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac na kome su prisustvovali šef kabineta ministra Marko Saranovac, državni sekretar Željko Radošević i član Gradskog veća Bojan Dinić bilo je prilike da promovišemo predstavnicima ministarstva i ostale probleme i predloge poljoprivrednika iz našeg kraja.

https://www.instagram.com/p/CZy5D4_rTUT/

Poljoprivredni proizvođači se za upis za veštačko đubrivo mogu javiti u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi, gde će biti određena prostorija za podnošenje prijava.

Foto: Urban City / B.P.

Nedeljko Savić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ kaže da su im na sastanku predočeni predlozi i da su upoznati kako će doći do đubriva.

„Grad Požarevac je izašao kao treći partner, tu smo mi kao udruženje i ministarstvo, u Braničevskom okrugu će biti subvencionisana cena uree koju ćemo dobiti po 750 evra, grad će nadoknaditi razliku između tržišne cene i 750 evra. Ministarstvo nam je ponudlio da damo predstavnike koji će učestvovati u izradi zakona o profesionalnom poljoprivredniku. U tom zakonu biće regulisana visina cene goriva, da će nam smanjiti akcize, visina akcize, to je bio njihov predlog i mi smo ga prihvatili“, kaže Savić.

On navodi da na tržištu ima đubriva i da im se nude količnie podeljene u dva dela.

“Prvi deo je interventan, a drugi do 15. marta. Mi smo u ovome od novembra, došli smo do toga da đubrivo moramo da bacamo. Zadnji rok za ureu je kraj februara. Da li smo najsrećniji, verujem da nismo, ali smo napravili kompromis. Nije nam cilj da non-stop protestujemo, to je jedan od mehanizama“, rekao je Savić.

Podsetimo, za danas je bio zakazan protest poljoprivrednika u Požarevcu, koji je u poslednjem trenutku otkazan.

KOMENTARIŠI