Foto: Pexels // Ketut Subiyanto

Živimo u vremenu ubrzane urbanizacije i prenaseljivanja gradova, koji su prouzrokovani velikim migracijama stanovništa iz manjih sredina. Pored toga, podizanje stambenih objekata i gradilišta na svakom ćošku znače da se stvara još više prostora za nove ljude.

Posledično, mnogo je više komplikovanih selidbi koje postaju prava noćna mora, ukoliko niste dovoljno opremljeni i nemate pomagače. 

Verovatno će se zbog toga mnogi pronaći u ovom tekstu, jer su iskusili ili ih tek čeka selidba. 

U nastavku teksta smo pripremili korisne informacije o tome kako izgleda profesionalna selidba i šta je sve to što vam je potrebno da sačuvate energiju i živce.

Da li je angažovanje profesionalne agencije za selidbe dobra opcija?

Pre nego što započnete sa prvim koracima preseljenja, stavite sve na papir, pogledajte šta imate od opreme, koliko poznanika možete da zamolite za pomoć i na koliko vremena, kao i to koji su potencijalni troškovi procesa preseljenja.

Ukoliko se to ne uradi na vreme, često se tek nakon obavljenog posla mnogi sete opcije angažovanja profesionalne agencije, koja neće naplatiti previše novca, naročtio u odnosu na to koliko ćete energije i živaca uštedeti.

Na vama je da pronađete usluge selidbe po najboljoj ceni i da odaberete firmu koja će proces transporta nameštaja i ostale propratne usluge obaviti umesto vas. U cenu usluga je uračunata kompletna opremljenost firme i mogućnosti koje vam može pružiti.

Posedovanje adekvatnih transportnih vozila će vam znatno olakšati

Obimnije selidbe uključuju transport velikog i kabastog nameštaja, za šta će vam biti potreban kamion odgovarajuće veličine. Adekvatna alternativa u tom pogledu jeste kombi prevoz robe, ali u značajno više tura. 

Činjenica je da kamioni i kombiji nisu svakodnevna prevozna sredstva za gradsku vožnju, pa zbog toga ne čudi što većina ljudi kojima je potrebna selidba zapravo  ne poseduje toliko specifičan vozni park. 

Ukoliko i sami pripadate ovoj grupi i nemate prijatelja ili poznanika koji bi vam rado ustupio prevoz na korišćenje, kao opcija se izdvaja rentiranje kamiona ili kombija. U skladu sa tim, možete očekivati dodatne troškove i komplikacije, pa se kao najbolja opcija izdvaja unajmljivanje profesionalne firme za selidbe, koja će vam pored usluga transporta u paketu pružiti i druge pogodnosti. 

Poznavanje tehnika pakovanja i mogućnosti skladištenja stvari poštedeće vas muka

Pitanje koje nam svima zadaje glavobolje pre preseljenja jeste: 

 

  • Kako zapakovati i gde odložiti sve potrebne stvari?

 

Pojedine kabaste stvari i nameštaj nemate razloga bilo kako pakovati, već je dovoljno oprezno ga smestiti unutar vozila za transport i sa jednakom pažnjom istovariti na željenu adresu. 

Pakovanje sitnih i lomljivih stvari stvoriće vam znatno više tegoba ukoliko nemate iskustva ili potreban materijal. Neophodno je obezbediti dovoljan broj kartona, selotejp trake i makaze, te napraviti čvrste kutije spremne da pomognu pri transportu.

Čak i da savladate ovu prepreku, sledeća se krije u prostoru gde se mogu odložiti kutije, kako bi bezbedno stajale sve do dana preseljenja. Ovaj problem se često javlja kada se između dana iseljenja i dana useljenja nalazi određeni vremenski period, zbog čega je potrebno sve stvari smestiti na sigurno.

Profesionalne agencije za selidbe će umesto vas obaviti posao pakovanja i čuvanja stvari i rešiti vas ovih tegoba!

Selidba firme unosi dodatan osećaj odgovornosti

Danas su pored čestih preseljenja u nove stambene jedinice, neretka i preseljenja firmi u cilju pronalaska boljeg i opremljenijeg prostora.

Za vas kao vlasnika firme ili osobe odgovorne za preseljenje kancelarijskog nameštaja i materijala, ovo može biti pravi stres. Oprema potrebna za obavljanje kanclerijskog posla je često osetljiva i skupa, te se otuda javlja za dodatnim oprezom.

Zamislite samo kolika bi šteta nastala oštećivanjem računara, laptopova i druge opreme usled neopreznosti. Još jedan dobar razlog da angažujete profesionalce i poverite im transport celokupnog kancelarijskog nameštaja i opreme. Oni će vas lištiti bespotrebnog stresa, jednostavno obavljajući posao u kome su stručni.

Finansijski momenat svakako igra bitnu ulogu

Visoke cene i nizak standard su nešto što generalno muči ljude na ovim prostorima, pa je svaka ušteda dobrodošla, a postavlja se pitanje:

Da li je moguća ušteda tokom selidbe?

Na prvi pogled deluje kao da je preseljenje u samostalnoj režiji definitivno jeftinija opcija, ali se u pitanje dovodi veliki broj faktora. Samo neki od njih su to da li imate potrebno prevozno sredstvo, dovoljno veliki broj dobrovoljaca za prenos tereta i kutije za pakovanje stvari.

Ukoliko to nije slučaj, verovatno je da će isplativija opcija biti ukoliko celokupan posao za vas obavi jedna firma. Zbog toga ćete lakše moći da rasporedite finansijska sredstva i upravljate novcem na mnogo efikasniji način.

Unapred određene i jasno planirane finansije = manjak stresa za vas i ukućane.

Potrudili smo se da kroz tekst opišemo sve neophodne procese i elemente jedne selidbe, te da kroz prizmu toga ukažemo na prednosti i mane selidbe u samostalnoj režiji ili u saradnji sa najamničkom firmom. Zaključak je da će definitivno manje stresa biti uz angažovanje profesionalaca, ali ostaje upitno da li vam se to isplati i u kojoj meri. Sami procenite i srećno!

KOMENTARIŠI