Foto: PROMO

Kupovina stana je jedna od najvećih prekretnica u životu. Kada tražite nekretninu, normalno je da želite da kupite idealan stan, po povoljnoj ceni i na što boljoj lokaciji. Svi ovi zahtevi doprinose tome da uzbudljiv proces traženja stana postane izuzetno stresan.

Zapravo, kupovina nekretnine i selidba u drugi stan nalaze se na samom vrhu liste najstresnijih životnih situacija, uz venčanje, razvod, bolest i gubitak voljene osobe. Da li je moguće kupiti novi stan bez stresa i narušenog zdravlja?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da umanjite svoje finansijske strahove, pronađete nekretninu koja vam odgovara – i pritom poštedite sebe prevelikog stresa i zaštitite svoje mentalno zdravlje. Otkrivamo vam kako da osigurate pametnu kupovinu bez nepotrebnih troškova i nervoze.

Pregledajte ponudu stanova online

Detaljno upoznavanje sa domaćim tržištem nekretnina je jedan od prvih koraka u procesu kupovine stana bez stresa. Mnogi kupci nisu sigurni u to kakav stan žele, odnosno koliko veliki stan mogu da priušte. Istraživanje na internetu pomaže da se bolje orijentišete i shvatite koje sve mogućnosti su dostupne.

Online pretraga ima brojne prednosti, jer možete saznati u kom delu grada su jeftinije kuće ili na kojim atraktivnim lokacijama može da se pronađe garsonjera po povoljnim uslovima. Pregledanjem oglasa za prodaju stanova na mreži možete otkriti kolika je cena stanova u Beogradu, a kolika u Nišu ili Požarevcu.

Pored uvida u cene, na pouzdanom sajtu za prodaju nekretnina možete koristiti razne filtere kao što su lokacija, vrsta grejanja, tip gradnje i pročitati detaljne opise za svaki stan oglašen na prodaju.

Sve ove informacije vam mogu biti od velike koristi, ako želite da kupite, primera radi, stan u prestonici. Na internetu postoji veliki izbor stanova u Beogradu i sasvim je izvesno da nećete imati vremena da ih sve pregledate.

Međutim, uz odgovarajuća podešavanja i izabrane parametre ceo proces možete značajno ubrzati. Recimo, ako vas interesuju jednosobni stanovi na Dorćolu, Tašmajdanu i Slaviji, označite željenu strukturu i lokaciju stana i možete izbeći stresno pregledanje trosobnih stanova na Čukarici.

Odredite: kakav stan želite i možete da priuštite

Dok istražujete pravite beleške o karakteristikama koje želite da ima vaš budući dom. Da li vam odgovara etažno ili podno grejanje? Više vam se dopada novogradnja ili starogradnja? Da li je važno da imate lift u zgradi, interfon i video nadzor? U kakvom okruženju želite da živite – blizu škole, parka, restorana ili bliskih prijatelja?
Kada imate odgovore na ova i slična pitanja, onda suzite pretragu u skladu sa tim odgovorima i pogledajte koliko koštaju stanovi koji poseduju sve karakteristike koje su vama značajne. Uporedite cene stanova na različitim lokacijama i razmotrite koja ponuda najbolje zadovoljava vaše potrebe i odgovara vašem budžetu.

Ako jasno odredite kakav stan želite i možete da platite, već ste na pola puta da osigurate kupovinu bez stresa i posledica koje ga prate.

Napravite dobar plan budžeta

Briga oko finansija, visine rate stambenog kredita, pratećih troškova, kao i troškova održavanja stana neki su od glavnih faktora koji svaku kupovinu nekretnine čine napornom i opterećujućom.

Sasvim je normalno što ste zabrinuti oko toga da li možete priuštiti svojoj porodici dovoljno veliki stan i da li ćete platiti nekretninu onoliko koliko zaista vredi.

Rasterećenje dolazi sa dobrim planiranjem budžeta i razmatranjem svih opcija kao što je podizanje stambenog kredita i olakšica u vidu učešća za kredit od 10% za kupovinu prvog stana.

Budite sigurni u to koliko možete da potrošite i koliko veliki kredit možete da podignete. Takođe, ako kupujete stan u starogradnji, imajte na umu da ćete možda morati da uložite u njegovo renoviranje. Rasporedite budžet i izdvojite posebno novac za opremanje i adaptaciju stambenog prostora za život.

Kupovinu stana obavezno prate troškovi poreza i upisa nepokretnosti u katastar. Ako angažujete agenciju za nekretnine, morate platiti i ovu uslugu. Međutim, kada u ceo proces uđete spremni na ove dažbine, nema mesta neprijatnim iznenađenjima i stresu.

Potražite pomoć stručnjaka

Znate kakav stan želite, izabrali ste kraj koji vam odgovara, ali vas do useljenja deli dugačak put prikupljanja dokumentacije i nerazumljivih termina kao što su: kamatna stopa, povraćaj PDV-a, procena vrednosti nepokretnosti, overa založne izjave i slično.

Ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć bankara ili agenta za prodaju nekretnina. Profesionalci će vam pomoći da prikupite sve neophodne papire, podnesete zahtev za kredit ili pak pronaći nekretninu koja odgovara vašim potrebama. Konsultacije sa stručnjacima mogu vas poštedeti bespotrebnog stresa i birokratske „gužve“.

Izaberite pravo vreme za kupovinu i selidbu

Sigurno je da želite da brzo i lako pronađete idealan stan i što pre se uselite. Međutim, pitanje je da li je pogodan trenutak za kupovinu? Ako znate da ćete u bliskoj budućnosti doživeti neku veliku životnu promenu, bolje je da kupovinu kuće ili stana odložite ili je prilagodite tim novinama.
Možda je vaša firma najavila preseljenje na novu adresu ili očekujete unapređenje koje sa sobom donosi radno mesto u drugom gradu? Sačekajte sa kupovinom dok ne budete sigurni da je u skladu sa vašim novim životnim okolnostima.
Sa druge strane, ne ostavljajte pretragu i pregledanje stanova koji vam se dopadaju za poslednji čas. Tako rizikujete da u žurbi napravite nepromišljen izbor i dodatno se nervirate. Ako znate, na primer, da morate zbog posla da se preselite u Beograd u oktobru, na vreme počnite svoje istraživanje. U slučaju da ste već „zakasnili“, pametnije je da za prvo vreme iznajmite stan i natenane potražite stambeni prostor koji vam odgovara.

Ostanite smireni i strpljivi

Pre nego što uđete u ceo prosec pretrage i kupovine stana – naoružajte se strpljenjem. Istina je da neće uvek biti lako uskladiti želje i mogućnosti, izboriti se sa papirologijom i troškovima. Budite svesni da je rešavanje stambenog pitanja, u stvari, ulaganje vremena i truda u ostvarenje važnog životnog sna.

Napravite dobar finansijski plan, potražite savete profesionalaca, pratite aktuelnu ponudu na tržištu nekretnina i osigurajte za sebe i svoju porodicu idealan dom uz minimum stresa.

KOMENTARIŠI