Kako se snaći na tržištu nekretnina – Saveti za mlade bračne parove

Kako se snaći na tržištu nekretnina – Saveti za mlade bračne parove

Foto: Kindel Media / Pexels

Tržište nekretnina se nikada nije menjalo većom brzinom. Rastuću potražnju prati i rastuća ponuda tako da previše informacija lako može da vas zbuni. Stvari se dodatno komplikuju i ukoliko je ovo vaša prva kupovina u svetu nekretnina.

Ukoliko ste se odvažili na ovaj korak, bitno je da znate nekoliko stvari koje mogu da vam uštede novac i vreme.

Definišite budžet

Bilo da već posedujete određenu ušteđenu svotu novca ili ste tek počeli sa štednjom, budžet je nešto o čemu bi trebalo da mislite unapred. Definišite koliko novca ste spremni da uložite u kupovinu nekretnine i pokušajte da se držite gornje granice. Imajte u vidu da vam je neophodan novac i za svakodnevne životne potrebe kako se ne biste opteretili previsokom ratom otplate ukoliko se odlučite za opciju kredita. Porazgovarajte sa partnerom i zajedno se dogovorite šta se najbolje uklapa u vaš stil života.

Istražite tržište

Bilo da svoj novi životni prostor tražite sami ili uz pomoć specijalizovane agencije, važno je da se upoznate sa ponudom. Na taj način ćete najbolje steći uvid u trenutne cene nekretnina. Ne zaboravite da je i onlajn ponuda raznolika, te tako možete pronaći stanove i dostupne kuće na prodaju iz udobnosti svog doma. Kao i uvek, lokacija diktira cenu nekretnina tako da razmislite da li želite da plaćate blizinu centra ili ipak možete i da pronađete sve što vam treba na nekoj perifernoj lokaciji.

Razmislite o uređenju

Potpuno završen i uređen stan ili kuća, naročito ako su luksuzno opremljeni, imaju i veću cenu. Uzmite u obzir da ukoliko kupite neopremljen stan ili kuću kojoj je potrebno renoviranje, cena će biti pristupačnija. Takođe, imaćete prostora da svoj novi životni prostor uredite po svom ukusu i u svom tempu. Osim što ćete uštedeti novac, dobićete i priliku da zajedno sa partnerom radite na opremanju svog doma. Razmislite da investirate u renoviranje jer vam ta opcija, pored kreativnog uređenja, takođe rasterećuje i budžet.

Kredit ili keš

Obe opcije imaju određene prednosti i nedostatke. Kako se tržište i uslovi na njemu neprestano menjaju, pokušajte da prikupite što je moguće više informacija i ponuda. Veliki broj banaka nudi posebne pogodnosti za mlade bračne parove, kao što je duži period otplate ili smanjena kamatna stopa. Sa druge strane, većina prodavaca će biti spremna na kompromis po pitanju cene ukoliko imate spremljen novac. Proverite sve moguće opcije pre nego što se odlučite na kupovinu kako biste bili sigurni da birate najbolju moguću opciju za svoju porodicu.

Angažujte profesionalce

Ukoliko nemate dovoljno vremena da se sami upustite u avanturu traženja novog doma, potražite stručnu pomoć. Procenat koji će vam agencija za nekretnine zatražiti može biti vredan plaćanja ukoliko vam pronađu tačno ono što tražite. Procenite koliko vremena i truda možete da odvojite i uporedite to sa cenom koju vam potražuju. Ako procenite da je bolje da vam pomogne stručno lice ili jednostavno nemate dovoljno vremena da sami obavite sve što je potrebno, razmislite o ovoj opciji.

Potražite dodatni posao

Uzimajući u obzir da je kupovina nekretnine ozbiljna investicija, možda ne bi bilo loše da imate još jedan izvor prihoda. Bez obzira na vašu trenutnu finansijsku situaciju, osećali biste se bolje kada biste povećali priliv sredstava u svoje domaćinstvo. Danas je moguće pronaći veliku ponudu različitih honorarnih poslova na internetu. U skladu sa svojim mogućnostima, možete da izaberete dodatni posao koji vam neće oduzimati previše vremena, a doprineće vašem budžetu. Ukoliko ne možete da pronađete odgovarajući posao za sebe, pokušajte da u dogovoru sa partnerom uskladite svoje obaveze.

Potraga za nekretninom može biti duga i iscrpljujuća. Pokušajte da budete istrajni i ne dajte se obeshrabriti. Kupovina prve nekretnine je jedan od većih koraka u životu i važno je da joj posvetite dovoljno vremena.

KOMENTARIŠI