Foto: Pexels / ilustracija

Odabirom stana koji želite da kupite se ne završava ceo proces dolaska do svojih ključeva jer ponuda uvek može biti jeftinija za nekoliko hiljada eura nego što je oglašeno ako umete da pregovarate i da snizite cenu pri kupovini.

Kupci imaju strah od ovakvih dogovora jer se plaše da će izgubiti šansu za zaključenje posla, ali ako se na temelju proverenih informacija insistira na smanjenju, onda i prodavci zaista ozbiljno razmotre da pristanu na nižu cenu.

Šta je to što može doneti nižu cenu stana? Kako sagledati sve činjenice?

Sagledajte sve predloge i spremite se da postignete najbolju cenu.

Da li zgrada pruža kvalitetne uslove stanovanja?

Sve informacije koje vam mogu pomoći neće saznati od prodavca, trebaju vam posredne informacije od drugih stanara.

  • Buka

Nivo buke može da vam bude izgovor za snižavanje cena jer morate postaviti nova ulazna vrata. Dajte čist primer zbog čega je to tako jer će to prodavcu pokazati da ste upoznati sa problemima koji se javljaju.

Bučni ne moraju biti samo nesavesni stanari, problem može biti saobraćaj, ali i loše izolacija u drugim stanovima. Vama će doneti veće izdatke za izolaciju pa je dobro da i vlasnik stana to zna.

Čak možemo zaključiti da veći problem sa bukom imaju stanovi novije gradnje nego starogradnja kada su zidovi uvek pravljeni kao deblji. Zato treba posredno proveriti nivo buke i biti siguran da je stan dobro izolovan.

  • Poseduje li zgrada lift, na kojem je spratu stan?

Uvek se cena stana može spustiti ako je stan na višem spratu jer to sužava broj kupaca i neće svako da živi na višim spratovima od 3., naročiti ako u zgradi ne postoji lift koji olakšava penjanje na 5.ti i više spratove.

U slučaju da prodavac oseti da imate čvrstu nameru da kupite stan sigurno je da će brzo pristati na nižu cenu samo je potrebno da delujete neodlučno da platite traženi iznos za stan u višespratnici…

Zgrada sa liftom ima stanove koji više vrede, ali opet posredno saznajte kada je lift servisiran, da li stanari vode računa o tome, da li lift ostaje duže vremena van funkcije

To mladim ljudima ne predstavlja problem pri kupovini pa i ne istražuju, ali kasnije mogu imati problema pri prodaji ili komotnom stanovanju ako stan ne promene tokom života i u njemu dočekaju starost.

  • Izazovi stana na poslednjem spratu

U slučaju da izaberete stan na poslednjem spratu možete imati mogućnost da spustite cenu u zavisnosti od izolacije na potkrovlju i tipa krova.

Vama će ovaj detalj značiti i zbog većih troškova za zagrevanje i leti hlađenje pa će vlasnik biti više nego spreman da vam spusti cenu i proda ovakav stan kada mu ukažete na nedostatke.

Unutrašnjost stambene jedinice koja donosi nižu cenu

Postoje stvari koje mogu da snize cenu stana, a da pri tome ne govore loše o samoj nekretnini. Dakle, ne utiču na odluku o kupovini, ali mogu da utiču na cenu.

  • Kakva je terasa?

Terasa koja je otvorena sa dve ili tri strane nije podložna zatvaranju pa bi trebalo i to napomenuti. Balkon, sa druge strane, ima samo jednu otvorenu stranu, zaštićen je od vetra, jakog sunca i lako se može zatvoriti i tako dobiti koristan prostor.

Čak i kada se stave vertikalne tende ili roletne, dobija se odlično zatvaranje i bolje iskorišćenu površinu.

  • Raspored u prostoru

Korisni zidovi su zidovi koji na sebi nemaju ni prozore ni vrata, radijatore, stubove i mogu se koristiti za postavljanje nameštaja.

U svakoj prostoriji proverite koliko je slobodnog prostora jer ako ga nema možete tražiti nižu cenu.

Takođe, kada je raspored prostorija takav da je moguće dodati ili ukloniti pregrade stan je opravdano skuplji, a ako to nema onda postoji prostor za pojeftinjenje.

  • Kakva je stolarija, podovi i kupatilo?

Iako je ovo deo stvari o kojima se odlučuje pri kupovinu, ako vas čeka menjanje ovih elemenata tražite da se cena stana snizi. U slučaju da morate menjati i podove i stolariju i renovirati kupatilo, onda definitivno pregovarajte jer svaka ušteda će doneti lakšu otplatu i kasnije ulaganje.

Od vas zavisi koliko ćete biti uspešni u pregovaranju oko konačne cene. Trebalo bi da na vreme proverite sve detalje i na realnim osnovama tražite popust.

Treba znati i kada možete i koliko možete da insistirate. Da ne bi insistirali na nerealnim očekivanjima konsultujte agenta za promet nekretninama koji ne samo da zna da li neka nepokretnost vredi, nego i zna cene u odnosu na sličnu ponudu u okolini pa ćete i na osnovu toga znati da li je stan precenjen ili ne.

Koliko često imate priliku da svojom visprenošću izdejstvujete bolje uslove ili snizite svoju cenu? Šta mislite, da li biste uspeli da ostvarite par hiljada eura uštede pri kupovini kuće ili stana ako poštujete naše savete? Ostavite nam komentar ili iskustva nakon čitanja ovog teksta, čekamo vas.

2 KOMENTARA

  1. Ne dešava mi se to baš tako često, ali desi se ponekad. Mnogo dobar osećaj!
    Nažalost, uglavnom mi se to dešava kada su sitnice u pitanju. Mislim da ipak treba imati “žicu” za to.

  2. Ovo su dobri saveti, ali nažalost u ovom trenutku kada cene stanova još uvek rastu teško ih je implementirati. Vlasnici znaju kakva je situacija na tržiđtu da se traži kvadrat više i to koriste. Sada pogotovu kada dolaze Rusi i Ukrajinci da se sklone od rata. Maltene situacija je – uzmi ili ostavi. Ako nećeš ti ima ko će da plati. Dosta stanova se prodaje iznad reane vrednosti. Nažalost po kupce

KOMENTARIŠI