Kakva je efikasnost tretmana podmlađivanja laserom

Kakva je efikasnost tretmana podmlađivanja laserom

Foto: Pexels / Khuram Naseem

Lasersko tretiranje kože je jedan od najboljih načina za rešavanje mnogih problema sa kožom, uključujući pege od sunca, staračke pege, bore i ožiljke, ali i obnavljanje i podmlađivanje kože.

Smanjena proizvodnja kolagena, koju donose godine, neminovno dovodi do bora, suve i manje elastične kože. Kada primetimo slične znake starenja, vreme je da se raspitamo o dostupnim tretmanima koji mogu pomoći. Postupak podmlađivanja laserom je izuzetno popularan jer isključuje bol i postoperativni tok, istovremeno dajući vidljive rezultate. Starenje je sastavni deo života, neminovno je i lepo na svoj način. Ipak, nema razloga da ne iskoristimo prednosti života u 21. veku i sve prednosti razvoja tehnologije.

Kako laseri funkcionišu?

Laserski tretmani izazivaju prirodni odgovor našeg organizma u cilju zarastanja kože. U zavisnosti od lasera ​​koji se koristi, mikro rane ili toplota se koriste kontrolisano i ciljano. Potpuno bezbolno, mikro rane se stvaraju na površini kože, ili se vrši lagano zagrevanje dubljih slojeva kože. Obe metode izazivaju isceljujući odgovor, nazvan neokolageneza, ali na različite načine. Nakon tretmana, vaše telo odmah i prirodno počinje da leči ugrožena tkiva. Tokom neokolageneze, telo proizvodi više kolagena, proteina koji je odgovoran za osnovnu strukturu kože. Usled više kolagena, koža će početi da poprima mladalački izgled sa poboljšanim tonusom, a primetni su i smanjeni simptomi ostalih nepravilnosti, kao što su bore, ožiljci, oštećenja od sunca i proširene pore.

Oblasti upotrebe

Činjenica je da laseri imaju široku primenu u najrazličitijim oblastima medicine i postali su nezamenljivi oblici lečenja zbog svoje efikasnosti. Oftalmologija, ginekologija, stomatologija i ortopedija samo su neke od oblasti medicine u kojima laseri poboljšavaju kvalitet života pacijenata i eliminišu promene i smetnje. Dermatologija i plastična hirurgija koriste ih za uklanjanje ožiljaka na licu i telu, fleka na koži, tamnih krugova ispod očiju i za uklanjanje bora. Ako ste primetili prve znakove starenja lica, bezbolno nehirurško podmlađivanje laserom može dati vidljive rezultate u kratkom vremenskom periodu. U zavisnosti od vašeg tipa kože i njenih karakteristika, a u dogovoru sa specijalistom, možete da izaberete pravi tretman za sebe.

Vrste lasera

U svrhe podmlađivanja kože, koriste se različite vrste lasera, ablativni i neablativni. Ablativni laser uklanja površinski sloj kože i zagreva sloj koji se nalazi ispod njega, dermis. Na taj način se stimuliše proizvodnja kolagena, a koži se vraća elastičnost, tonus i svežina. Neablativni laser ima istu funkciju, ali manjeg intenziteta, te je i kraće vreme oporavka nakon intervencije. Zbog smanjenog intenziteta, efekat je kraći i nešto manje izražen. Sada je sve više u upotrebi frakcijski laser, koji sitne delove lica ostavlja netretiranim. Razvijen je u cilju skraćivanja vremena oporavka i smanjivanja rizika od nuspojava.

Kako izgleda intervencija?

Lasersko podmlađivanje se obavlja ambulantno, a anestezija se primenjuje pre samog zahvata ili po potrebi, u zavisnosti od vrste tretmana i saveta vašeg lekara. Dok laser deluje na kožu, možete osetiti toplinu i lagano peckanje, ali ne i bol. U zavisnosti od vrste lasera, proces može trajati od 30 minuta do 2 sata. Osim toga, broj ponavljanja tretmana zavisi od tehnike, kao i od stanja kože. Vaš lekar će vas detaljno informisati o samom zahvatu i pripremiti vas pre njegovog izvođenja. Budući da koža može biti osetljivija i nadraženija nakon intervencije, potrebno je slediti uputstva za negu kože nakon laserskog tretmana. Vreme oporavka je izuzetno kratko, a pacijenti mogu nastaviti normalne aktivnosti odmah nakon tretmana.

Nega nakon tretmana

Odmah nakon laserskog tretmana, vaša koža će biti veoma osetljiva. Bilo kakvo oštećenje od sunčevih UV zraka će verovatno biti još gore nego što bi inače bilo. Da biste smanjili rizik od izazivanja nepravilnosti, tamnih mrlja i drugih oblika oštećenja od sunca, veoma je važno da minimizirate vreme koje provodite na suncu. Manji otoci i crvenilo su uobičajeni nakon laserskih tretmana, posebno nakon ablativnih tretmana koji utiču na spoljašnje slojeve kože. Hladne obloge i obloge sa ledom mogu pomoći da se smanje otok i crvenilo. Pre nego što rešite da koristite bilo koji tip proizvoda za negu, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom, kako ne biste negativno uticali na tok oporavka.

Ako želite brze rezultate, iskustvo bez bolova i lice bez bora, isprobajte neke inovativne i efikasne tretmane protiv starenja.

KOMENTARIŠI