Kakvo nas leto očekuje

Kakvo nas leto očekuje

SUTOMORE, Foto: Urban City / B.P.

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da se u narednih desetak dana očekuju znatno više temperature nego što su bile prethodnih dana. Ističe da će ovo leto biti toplije od onih od pre 30 ili 40 godina, ali da neće biti toplije od prošlogodišnjeg.

Posle zime koja je bila skoro bez snega, veoma prevrtljivog proleća koje više podseća na jesen, dolazi leto. Počinje u 16.57 časova, a završiće se u petak, 23. septembra, u osam sati i pedeset minuta.

Profesor na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević kaže da je za klimatologe i meteorologe leto počelo već 1. juna i da se u narednih desetak dana očekuju znatno više temperature nego što su bile prethodnih.

“Imaćemo jedan prekid lepog vremena u toku ovog vikenda, biće i malo kiše u nekim krajima, ali generalno će temperature da budu znatno više nego što su bile prethodnih dana”, rekao je Đurđević.

Već sutra i prekosutra, kaže, temperature će biti više od 35 stepeni, a krajem sledećeg nedelje biće čak i toplije.

Dugoročno gledano, navodi Đurđević, za ovo leto i dalje stoje prognoze koje su bile pre mesec dana, a to je da će leto u proseku biti toplije od nekih leta od pre 30 ili 40 godina.

Međutim,  u odnosu na prošlu godinu, ovo leto verovatno neće biti toplije, ukazao je Đurđević.

“Prošle godine smo imali jedno izuzetno toplo leto i to je bilo, čini mi se, treće najtoplije leto u Srbiji, možda je u nekim gradovima  bilo i drugo najtoplije. Sada ne očekujemo tako ekstremno toplo leto, a verovatno će biti sa temperaturama iznad proseka”, rekao je klimatolog.

Padavine je teško predvideti

Što se tiče padavina, njih je, kaže, znatno teže predvideti, posebno u toku letnjih meseci, zato što su one često lokalnog karaktera i pljuskovite.

“U slučaju majskih padavine imali smo situaciju da su u nekim delovima zemlje bile ispod proseka, a u nekim smo imali iznad proseka. Ta  nepravilna raspodela padavina otežava na neki način da se predvidi koliko će tačno biti kišnih dana u narednom periodu i koliko će biti te padavine. Ali ne treba očekivati sad neka prevelika odstupanja”, rekao je Đurđević.

Prošli smo, kaže, jednu epizodu koja je bila prilično rizična i neprijatna.

“Juli mesec je generalno dosta suvlji od juna, pa i avgust mesec, tako da u tom smislu trebalo bi očekivati relativno prosečno stanje”, rekao je Đurđević.

Jasan signal klimatskih promena

Ukazao je da je maj globalno bio jedan od najtoplijih majeva ikada. “Imali smo ogromne pozitivne anomalije za centralnu Aziju. U nekim danima temperature su bile po 15 stepeni iznad nekih prosečnih očekivanih temperatura”, rekao je Đurđević.

“Na globalnom nivou takođe smo u prethodnom periodu imali situaciju da se desilo da je prvi put prosečna globalna temperatura prešla tu granicu od 1,5 stepeni koju naučnici smatraju sigurnom. Trebali bismo nekako da obezbedimo da se planeta nikad ne zagreje više od 1,5 stepeni”, rekao je Đurđević.

Klima je, ponavlja, globalno promenjena i svi elementi klimatskog sistema su već toliko promenjeni da možemo da prepoznamo taj signal klimatskih promena u svim elementima klimatskog sistema.

KOMENTARIŠI