Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Investiranje u nekretninu predstavlja jedan od najvažnijih trenutaka u vašem životu i odluku koja se ne donosi olako.

Rešavanje stambenog pitanja donosi mnogo radosti i unosi dozu sigurnosti u naš život, ali istovremeno podrazumeva mnogo stresa, uloženog truda i potrošenog vremena. Zbog svojih mnogobrojnih benefita, stan u izgradnji je danas najčešća opcija kada je reč o kupovini nekretnine, a ukoliko ste se opredelili za ovaj vid ulaganja, važno je upoznati se sa najčešćim greškama koje se tokom ovog procesa javljaju, kako i sami ne biste upali u zamku i iskusili neprijatnosti.

Pre nego što donese konačnu odluku, obratite pažnju na sledeće stavke, i vaša kupovina će zasigurno proći bez komplikacija i dodatnog stresa.

Nedovoljno istražena ponuda

Pre nego što stupite u sam proces kupovine stana, morate imati u vidu da će biti neophodno da izdvojite značajno vreme za sve akcije koje vas očekuju. Posvećenost i temeljnost se podrazumevaju u svakom koraku, počevši od istraživanja tržišta i upoređivanja cena, pa do krajnjeg opremanja prostorija. Kada se opredelite za željeni grad ili njegov deo, sledi detaljna analiza ponude, nakon koje ćete imati realniju sliku o aktuelnim cenama i moći da procenite da li je nekretnina preskupa ili pak ima prihvatljivu cenu. Nedovoljna posvećenost istraživanju ponuda može načiniti štetu vašem budžetu i dovesti do loše procene i nepromišljene kupovine. Ne zaboravite da vas nakon kupovine stana očekuje kompletno opremanje i dodatni troškovi, pa zašto ne biste u startu uštedeli.

Dokumentacija nije potpuna

Bilo da je reč o kupovini stare nekretnine ili stana u izgradnji, dokumentacija mora biti kompletna i detaljno proverena. Kako biste bili sigurni da novac ostavljate pouzdanim licima i da ćete dobiti ono što piše u ugovoru, proverite da li investitor ima građevinsku dozvolu, tehničku dokumentaciju i glavni projekat, kao i potvrdu da su isplaćene sve obaveze investitora (plaćene komunalije i dozvole za građevinsko zemljište). Projekti koje popularna novogradnja nudi uvek su siguran izbor, ali doza opreznosti mora da postoji. Kada gradnja objekta otpočne, najbolje je povremeno nadzirati radove i informisati se kod investitora, kako biste u potpunosti bili sigurni da se ceo proces odvija u najboljem redu.

Nedovoljno informacija o investitoru

Investitor je glavno i odgovorno lice zaduženo za uspešnu realizaciju celokuponog projekta izgradnje stambene jedinice i neko kome poklanjate vaše poverenje. Kako biste se uverili da je reč o pozdanom i proverenom licu, informišite se o njegovim prethodnim projektima i potražite iskustva onih koji su već kupovali nekretninu od navedenog investitora. Ukoliko je reč o pravnom licu, potrebne informacije možete dobiti od Agencije za privredne registre ili Narodne banke Srbije, gde se može utvrditi da li je račun investitora u blokadi, broj njegovih partnera na projektu i drugih finansijskih izveštaja. Ako se pojavi bili kakva nejasnoća ili propust, imajte u vidu da postoji rizik i da se možda upuštate u nepouzdanu kupovinu nekretnine.

Niste se konsultovali sa stručnim licima

Kao što se moglo zaključiti na osnovu prethodnih pasusa, kupovina nekretnine podrazumeva mnoštvo dokumentacije i poznavanje pravnih okvira, koji vas mogu zaštiti od potencijalne prevare i pomoći da uspešno realizujete kupovinu i iz celog procesa izađete zadovoljni. Uključite advokata, notara i javnog beležnika, jer vam oni mogu ukazati na nejasnoće i eventualne propuste, a uvek postoji mogućnost angažovanja agencije za nekretnine, čiji stručnjaci će vam obezbediti sigurnu kupovinu i potruditi se da napravite najbolji izbor.

Zbog svoje popularnosti i povećanje potražnje, stanovi u izgradnji  su danas široko rasprostranjeni, a ponuda je izuzetno bogata i raznovrsna. Upravo iz tog razloga, važno je biti oprezan i detaljno pristupiti analiziranju svake nekretnine, kako biste bili sigurni da je reč o pouzdanoj i sigurnoj kupovini. Tek kada ste utvrdili svaki segment, možete da se opustite i nestrpljivo očekujete ključeve vašeg novog doma.

KOMENTARIŠI