Koji period je najbolji za odlazak na rafting Tarom

Koji period je najbolji za odlazak na rafting Tarom

Foto: Privatna arhiva

Splavarenje rekom ili rafting postao je popularan oblik aktivnog odmora, a sve je više onih koji beg od gradske gužve traže u ovoj interesantnoj adrenalinskoj aktivnosti. Da biste iskusili ovu jedinstvenu avanturu, ne morate da putujete u neku daleku egzotičnu zemlju, već je dovoljno da istražite vaše okruženje i organizacijete kratki vikend predah.

Reka Tara predstavlja jednu od vodećih rafting lokacija u Evropi, a posećuju je turisti iz raznih krajeva sveta. Sezona traje od aprila do sredine oktobra, a doživljaj raftinga i njegov intenzitet je iz meseca u mesec drugačiji.

Ukoliko prvi put organizujete odlazak na rafting, sigurno ćete se susresti sa pitanjem – Kada je najbolje rezervisati smeštaj kako biste maksimalno uživali u svim čarima ove izuzetne aktivnosti?

Vodostaj i brzina reke

Ovo su definitivno najvažniji faktori koji utiču na donošenje odluke o tačnom odlasku na rafting, a od njih zavisi zahtevnost spusta i njegova brzina. Naime, tokom proleća vodostaj reke biva viši usled topljenja snega sa planina, što dodatno ubrzava tok reke i spust čini zahtevnijim i bržim. Ukoliko želite da iskusite divljinu reke i visok stepen adrenalina, onda su april, maj i prva polovina juna idealni meseci za vas. Tokom leta reka miruje, stoga je spust laganiji i traje znatno duže – najčešće 4 do 5 sati. Tada ćete imati priliku da uživate u svojoj okolini i divite se predivnim vidikovcima duž celog kanjona. Zato su letnji meseci pogodni za one koji se prvi put susreću sa raftingom i žele ipak mirnije splavarenje, kao i za porodice koje dolaze sa decom. Vaša fizička spremnost ne treba da vas brine, jer je rafting prilagođen gotovo svima, ali važno je imati u vidu snagu i brzinu reke, te na osnovu toga odabrati ono što najviše odgovara vašem senzibilitetu i trenutnom raspoloženju.

Temperatura igra važnu ulogu

Opšti vremenski uslovi sasvim će sigurno uticati na odabir datuma putovanja. Iako je temperatura u planini podložna promenama, leto ipak pruža najviše mogućnosti za boravak u prirodu. Temperatura vode je tada takođe najtoplija, pa tako u letnjim mesecima dostiže 11-12 stepeni. Rafting Tarom će u vrućim letnjim danima posetiocima pružiti pravo osveženje i vrhunsku zabavu pored vode. Međutim, ovaj jedinstveni rezervat prirode ostaviće vas bez daha bez obzira u kom periodu godine odlučite da ga posetite. Aktivnosti poput hajkinga najpogodnije su za letnji period, budući da su vremenski uslovi tada najstabilniji i da ima najmanje padavina. Budite obazrivi ukoliko idete na pešačenje tokom jula i avgusta, jer dnevne temperature mogu dostizati i do 30 stepeni, stoga je važno aktivnosti sprovoditi u jutarnjim satima, uz obavezno nošenje kreme sa UV zaštitnim faktorom. Kada je u pitanju garderoba, preporučuje se slojevito oblačenje i brzosušeći komadi izrađeni od lagane sintetike.

Posećenost tokom sezone

Početak sezone rezervisan je za najhrabrije, stoga ukoliko se odlučite na rafting u aprilu, akcenat će biti na adrenalinu i brzini. Ovo je idelan period za one koji vole mir i izbegavaju gužvu. Letnji meseci poput jula i avgusta spadaju u najposećenije, kako zbog trajanja godišnjih odmora, tako i zbog niskog vodostaja reke koji omogućava većem broju ljudi da uživa u ovoj aktivnosti. Zbog velikog broja posetilaca, važno je rezervisati termin na vreme za obilazak reke Tare, i obezbediti sebi letnju rafting avanturu. U periodu kada kamp broji najviše gostiju, organizuju se žive svirke i paljenje logorske vatre, što otvara priliku za proširivanjem poznanstava i upotpunjuje celokupan doživljaj.

Odlazak na rafting postaje sve popularniji vid godišnjeg odmora i bega od gradske sredine, a ova adrenalinska aktivnost svake godine broji sve više avanturista. Da biste odabrali odgovarajući termin za rafting Tarom, neophodno je da se upoznate sa nekim od karakteristika ove aktivnosti, uzimajući u obzir sopstvene navike i očekivanja koja imate

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI