Kon: Nema kompromisa, zatvaranje kao za vikend na 14 dana

Kon: Nema kompromisa, zatvaranje kao za vikend na 14 dana

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da jedine mere koje mogu da prekinu lanac transmisije virusa jesu mere kakve su važile tokom vikenda, a to je da su jedino otvorene prehrana, apoteke i benzinske pumpe.

Predrag Kon je nakon sastanka lekara sa premijerkom Anom Brnabić, izjavio da je najvažnije reći da medicinski deo Kriznog štaba jednostavno ne može da odstupi od svojih pozicija, a to je da se mora prekinuti lanac transmisije virusa.

„Jedine mere koje to mogu da obezbede jesu mere kakve smo imali preko vikenda, a to je da je jedino otvoreno i dozvoljeno – prehrana, apoteke i gorivo. Sve ostalo trebalo bi da bude zatvoreno“, navodi Kon za RTS.

Prema stavovima nekih iz medicinskog dela Kriznog štaba, kako je naveo, minimum 14 dana potrebno je da bi se u tom prekidu lanca transmisije obezbedilo da dođe do smirivanja ovakve aktivnosti virusa.

„Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastičnim merama“, naglašava Kon.

Upitan šta je kompromis za medicinski deo Kriznog štaba, rekao je da nažalost ne može da govori o kompromisu, jer oni ne vide nikakvu alternativu tim merama, osim što može da se razmišlja o nekim kozmetičkim popravkama.

Kon se osvrnuo i na stanje u školama, i rekao da se jasno vidi da dolazi do pada broja registrovanih novih slučajeva, kojih je kod srednjoškolaca tri puta manje nego ranije.

KOMENTARIŠI