PODELI
Foto: YouTube screenshot

Bubnjar Dragoljub Đuričić (68) preminuo je danas u bonici “Dragiša Mišović” u Beogradu, od posledica koronavirusa.

Bubnjar Dragoljub Đuričić je rođen 1953. godine, na Cetinju. Još u ranoj mladosti krenuo je da se bavi rok muzikom. Početkom 1970-ih osnovao je sa školskim drugovima prvi bend.

Zatim se, 1972. godine, priključuje grupi Egzodus, a zatim osniva i svoj bend pod imanom “Veritas”, koji je veoma brzo postao popularan. U Beograd je došao tri godine kasnije, a zajedno sa grupom “Ribelli” nastupao je širom SFRJ prateći sve velike pevače tog vremena (Zlatko Pejavić, Gabi Novak, Arsen Dedić…).

Već 1978. godine, grupa “Mama-Coco” koju su činili Đuričić, Vlada Nikodijević i Dado Topić, prati Zdravka Čolića na velikoj SFRJ turneji pod nazivom “putujući zemljotres”. Dragoljub Đuričić je, krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina, svirao u dva velika benda – jedan je bio “Yu grupa”, a drugi “Leb i Sol”, gde je svirao čak šest godina.

Imao je uspešnu saradnju sa “Roling Stonsima”, pa je tri godine proveo u bendu “Kerber”, odakle se vratio u “Leb i Sol”. Godine 1997. postao je vođe orkestra koji prati Zdravka Čolića na nastupima. “Iako je veoma uspešan rok bubnjar, Dragoljub Đuričić specijalizovao se za neobične ritmove, koji podsećaju na ono što je radio Edvard Vesala”, napisao je časopis Independent o njemu 1995. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za muziku, a pored toga, bavio se i slikarstvom.

KOMENTARIŠI