Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon ponovio je da bi organizovanje dočeka Nove godine kao da se ništa ne dešava bilo pogubno u borbi protiv koronavirusa i da su toga sada svesni i oni koji će najviše ekonomski izgubiti zbog toga.

“Stav medicinskog dela vrlo je čvrst po tom pitanju. Vi ste čuli da smo pominjali i protest”, rekao je Kon za TV Prva.

Na pitanje šta to znači, odgovorio je “Ništa, ali znači ta reč” i izrazio nadu da tako nešto neće biti potrebno, jer svi shvataju da se ne može dozvoliti masovan doček Nove godine i ako sada napravimo grešku, onda će opet sredinom januara broj zaraženih početi da raste.

Vakcina je istorijski trenutak

Kon je rekao da se posle vakcine odlično oseća i da, bez preterivanja, smatra da je dolazak vakcine u Srbiju istorijski trenutak, napominjući da su bolnice i dalje pune i zdravstveni radnici pod pritiskom.

Za Srbiju je bez preterivanja istorijski trenutak dolazak vakcine. Istovremeno, polako, ali pozudano spušta se nivo zaražavanja. Sad ne smemo da zabrljamo – sve je u našim rukama, rekao je Kon.

Kon je rekao da su bolnice u Srbiji i dalje pune i da su zdravstveni radnici preopterećeni, ali da se uz poštovanje mera može očekivati bolja situacija.

Sada sam “tvrdi optimista”, rekao je Kon i ponovio da je i dalje sve do ljudi i poštovanja mera.

Ako sada napravimo grešku i ne poštujemo mere, stvorićemo uslove za prenošenje kada se već gasi i dati mu novi zamah, rekao je Kon.

Kon je najavio da na Kriznom štabu tek predstoji rasprava o radnom vremenu objekata tokom praznika, uz naglasak da uobičajena proslava Nove godine nije moguća u ovom trenutku.

KOMENTARIŠI