Dobitnik pesničke nagrade “Timočka lira” koju dodeljuje Radio Beograd 2 najboljem pesniku do 30 godina starosti je Ivan Marinković (30) iz Požarevca.

Ova nagrada dodeljena mu je jednoglasno za pesmu “Zdravica” po odluci žirija koji je radio u sastavu Stana Dinić Skocajić (predsednica), Obren Ristić i Sonja Milovanović, a odluka je saopštena sinoć je u Domu kulture u Knjaževcu gde je održano finalno pesničko vece u okviru 59. Festivala kulture mladih Srbije.

Među dvanaest finalista, izdvojile su se i Kristina N. Vuletić (25), koja je dobila drugu nagradu za pesmu “Slobode”, i Višnja Begović (25) koja je za pesmu “Podseti me preko skajpa” ponela treću nagradu. Pohvaljen je i najmlađi učesnik ovogodišnjeg Festivala, Sanjin Lazić (14). Publici je u Domu kulture predstavljena i knjiga prošlogodišnje dobitnice “Timočke lire” Sare Stanojević, “Nekoliko ogromnih toplina”.

Marinković piše poeziju od srednje škole, inspirisan je bitnicima i ukletim pesnicima kao i svojim rodnim gradom. Do sada je svoju poeziju objavljivao u zbornicima i antologijama, a sledeće godine, kao deo nagrade “Timocka lira”, Radio Beograd 2 objaviće mu prvu pesničku knjigu.

KOMENTARIŠI