Kon: Sada treba da budemo obazrivi i da pooštrimo ozbiljnost

Kon: Sada treba da budemo obazrivi i da pooštrimo ozbiljnost

Epidemiolog Predrag Kon je rekao u emisiji “Oko” da smo sada u kritičnoj šestoj nedelji i da moramo uraditi sve da virus korona ne uđe u staračke domove.

– Došli smo do te situacija da smo zaravnili krivulju. Već šesti dan nemamo porast. U svakom slučaju sada treba da budemo obazrivi i da pooštrimo ozbiljnost. Sad je trenutak kada može da se pogreši. Mogao bi da uđe u staračke domove. Opet bi došlo do porasta. Ta šesta nedelja da prođe i polako izlazimo iz epidemije.

– U ovoj šestoj nedelji se sve rešava. Ako nemamo kontakte virus nema gde, moraće da se povuče – rekao je Kon. – Kada su maske u pitanju kod Kineza je to doktrina i nije ništa novo. Kod nas prvi put uz istoriji idemo sa maskama napolje. Ja spustim masku malo, ali čim mi priđe neko ja je navučem na usta i nos. Čak i spolja kad vam neko priđe samo je podignite. Ako ste primetili počeli smo da se menjamo u ponašanju, čim vam se neko približi mi se povlačimo unazad. Nama će to ostati.

Kon smatra da naša borba protiv ovog virusa još nije gotova.
– Šta će biti teško je prognozirati. Virus ne poznajemo. Imamo informacije da se u toplijim delovima sveta se još uvek prenosi. Mene je iznenadilo koji potencijal ima ovaj virus. Mislio sam da će u Aziji stati. Šta je tu je. Niko nije očekivao ovakav potencijal. Mi imamo saznanje da ćemo se još boriti sa ovim virusom.

KOMENTARIŠI