Kon: Vakcina nije pijaca da se bira

Kon: Vakcina nije pijaca da se bira

Kon, koji je primio vakcinu protiv korone, izjavio je da ne oseća promene osim što je primetio malu bol kad je juče dodirnuo mesto gde primio vakcinu, ali da je to sada još manje.

On je rekao da sledeću vakcinu prima posle tri nedelje, a nedelju dana posle te druge doze smatra se da je potpuno zaštićem.

“Po onome što smo čuli sve te vakcine Fajzerova, kineska i ruska, biće prisutne u januaru”, rekao je Kon.

Na pitanje da li će gradjani moći da prime vakcinu po svom izboru, on je rekao: “Ona vakcina koja je u tom trenutku dostupna to je vakcina za vas, tako bih ja to rešavao”.

On je dodao da ni jedna vakcina neće biti prisutna na tržištu, ako ne dobije odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva.

“Vi, ako kažete hoću na primer rusku, sasvim slučajno sam nju pomenuo, a tog trenutka je tu Fajzerova, oni mu kažu dobro, sačekaćete rusku, jer je trenutno nema. Jedino tako će biti moguće, ja tako to doživljavam, ne vidim kako bi to bilo drugačije”, rekao je Kon.

Kako je rekao, “ne idete u poslugu ili na pijacu pa da tu zaista birate, već tražite odredjenu i kažu u Domu zdravlja tu sada nemamo”.

Na pitanje ko ne može da primi vakcinu, on je rekao da se nikad vakcine odmah, u samom startu, ne preporučuju ni trudnicama ni dojiljama.

“Vremenom se ti podaci saznaju od akcidentalnih (slučajeva). Znači, vakciniše se žena a ne zna u tom trenutku da je trudna, vremenom se nakupi broj takvih pa se vidi da li ima nekih posledica ii ne. Za sada na samom početku svakako da se ne preporučuje trudnicama”, rekao je Kon.

Kako je dodao, “teoretski nema ni jednog razloga protiv, ali to ne znači ništa, nema ni dokaza da ništa ne može da deluje na plod”.

KOMENTARIŠI