Predrag Kon rekao je gostujući na TV Prva da je jasno da je virus opstao na planeti, i da će on biti prisutan narednih 100 godina.

“Virus će da se povuče, ali neće nestati”.

Doktor Kon je komentarisao i procente vakcinisanih, posebno među zdravstvenim radnicima, i naveo nekoliko jasnih primera u kojima vakcinacija takvih grupa može da spase živote ljudi i dece.

“Mi imamo situaciju koja će se pogoršavati, to je nezaustavljivo u narednih nekoliko nedelja, pa čak i do mesec dana. Pa ćemo videti dokle će to ići, ali je suština u tome da se stalno traži neki balans”.

On je rekao da mi moramo da živimo, i da nema potpunog zatvaranja.

“Moram da kažem da je uz postojanje vakcine to potpuno besmisleno. Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i jer oni koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da rešimo”.

Naglasio je da ne možemo da se ponašamo više kao da nema vakcine.

“Kad je nije bilo, zatvorite sve i to je to. Ali sada imamo vakcine i ovo je situacija koja traži ozbiljno razmatranje”, rekao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, etičko je pitanje da li će da se vakciniše neko ko radi sa ljudima jer postoji mogućnost da nekog zarazi iz nehata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI