Konačno: Kajmak proglašen za kulturno dobro Srbije!

Konačno: Kajmak proglašen za kulturno dobro Srbije!

Jedna od omiljenih srpskih "slanih poslastica", kajmak, odnedavno je i zvanično proglašen za kulturno dobro Srbije.

Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe je krajem decembra proglasio i stavio na listu za nematerijalno kulturno nasleđe kajmak sa područja Čačka, Kraljeva i Užica.

Kajmak je na listu za nematerijalno kulturno nasleđe uvršćen zahvaljujući dvogodišnjem radu muzeja iz Čačka, Užica, Sirogojna i Kraljeva uz podršku tehnologa sa Poljoprivrednog fakulteta.

– To je 34. element koji je upisan na našoj nacionalnoj listi i to je deo rada našeg muzeja, muzeja u Užicu, Sirogojnu i Kraljevu. Sve ono što je karakteristično za proizvodnju kajmaka kao srpskog brenda vezano je upravo za ovu terotoriju, teritoriju Čačka, Užica i Kraljeva, kao geografsko podneblje ali i kao posebna tehnologija proizvodnje kajmaka. To je naše kulturno nasleđe u pogledu veštine i znanja koje se prenose,  kao jedna stara kućna delatnost koja je vremenom pretvorena u jedan zanat, kaže Snežana Ašanin iz Narodnog muzeja u Čačku.

Prema njenim rečima, ovom odlukom zaštićena je naša tradiconalna proizodnja kako bi se i buduće generacije pridržavale takvih uslova proizvodnje.

Potpisnici odluke su Ministarstvo kulture, individualni proizvođači i pojedine mini mlekare.

KOMENTARIŠI