Konjičko društvo “Knez Mihailo” iz Požarevca obeležilo slavu Đurđevdan

Konjičko društvo “Knez Mihailo” iz Požarevca obeležilo slavu Đurđevdan

Konjičko društvo “Knez Mihailo”, danas je obeležilo slavu Svetog Georgija- Đurđevdan,koji je zaštitnik viteštva i konjarstva. Ovo društvo obeležava slavu Đurđevdan od 1892 godine.

Kolačar slave je bio Radomir Avramović koji je slavu predao Davorinu Živkoviću vitezu višebojcu i tom prilikom istakao – Da mu je izuzetno drago što je naredni kolačar Davorin Živković petostruki vitez, čovek koji ulaže u ovaj sport i voli ovaj sport. Nama je bitno da sport napreduje i da se poštuje tradicija.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Direktor konjičkog društva “Knez Mihailo” iz Požarevca Aleksandar Milenković je rekao da ovo “Konjičko društvo neguje tradiciju viteštva i da je slava Đurđevdan počela da se slavi davne 1892 godine pa sve do 1941 godine gde nastaje prekid, i nastavlja se 2003 godine do danas”.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Kolačar koji nastavlja tradiciju sledeće godine Davorin Živković, se zahvalio na ukazanom poverenju i naglasio da “Višeboj nije samo u dane Ljubičevskih igara već i preko cele godine, gde se vitezovi druže, aktivno vežbaju. Najvažnije je da se višebojcima pridružuju i mlađe snage da bi se tradicija nastavila a to je najvažnije i za ovaj sport i za grad Požarevac”.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

 Svoju delatnost Društvo obavlja preko sekcije, koje su angažovane na unapređenju konjarstva u stiškom i moravskom kraju,  kao I na edukaciji članstva. Glavna delatnost Društva je organizacija konjičkih takmičenja.

U tom cilju Društvo organizuje 5 trkačkih dana u toku godine I to: početkom maja, 7. Jul, dva trkačka dana u okviru Ljubičevskih konjičkih igara prvog vikenda u septembru I sredinom oktobra u čast oslobodjenja grada. Pored galopskih I kasačkih trka I utakmica u preskakanju prepona (na LjKI), Društvo se bavi I organizacijom utakmica u daljinskom jahanju endurance. U ovoj, kod nas, novoj disciplini konjičkog sporta clanovi konjičkog društva ostvarili su izuzetne rezultate. Drustvo se bavi I odgojem rasnih konja.

Požarevački hipodrom je najstariji sportski objekat u Požarevcu i okolini.

Njegova izgradnja započeta je 1892. godine, iste godine kada je osnovan odbor Dunavskog kola jahača za požarevački okrug, a prve trke na njemu održane su već naredne 1893. godine. Požarevački hipodrom danas spada u red najuređenijih sportskih objekata ove vrste u Srbiji. Nalazi se na udaljenosti od oko 3 km od centra grada. Prostire se na povrsini od oko 50 ha Ima sve uslove za organizovanje svih vrsta konjičkih takmičenja. Sportski deo čine dve trkačke staze I to: galopska, travnata, staza duga 1550 m, kasačka staza, sa šljakastom podlogom duga 1400 m I skakalište za preponske utakmice. Obe trkačke staze I skakalište su “A” kategorije. Sportski deo hipodroma krasi I velelepna betonska tribina koja prima oko 6000 gledalaca.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

 

KOMENTARIŠI