Foto: Pexels.com

Održavanje kuće čistom često deluje kao nemoguća misija.

Svako od nas želi da u kratkom roku postigne najbolje rezultate, eliminiše nečistoće i bakterije koje se svakodnevno unose spolja, a da pritom sve obavi u najkraćem roku. 

Iako deluje gotovo neizvodljivo da kuća zablista u kratkom roku, sređivanje je moguće pojednostaviti uz primenu nekoliko jednostavnih trikova. Kako bismo vam pomogli da se organizujete i postignete najbolje rezultate, u nastavku teksta vam dajemo korisne savete za čišćenje bez muke. 

Kućni aparati vam mogu biti najbolji saveznici

Zahvaljujući tehnološkom razvoju, poslednjih godina na našem tržištu možete pronaći brojne aparate koji vam omogućavaju jednostavnije čišćenje uz maksimalne rezultate. Izuzev osnovnog zahteva da svaki kutak zablista, cilj čišćenja je da se prostor dezinfikuje kako bi bio bezbedan za boravak svih ukućanja. 

Ovde ćemo pomenuti nekoliko revolucioranih aparata koji vam mogu biti najbolji saveznici u obavljanju kućnih poslova. Jedan od njih je paročistač, a na tržištu možete pronaći pojedine aparate koji se mogu pohvaliti sa čak 12 funkcija. 

Pomoću ovog praktičnog uređaja čišćenje bez hemikalija je moguće, te ne morate brinuti o bezbednosti ukućana, a posebno mališana koji dolaze u blizak kontakt sa svim površinama. 

Kao što i sam naziv govori, paročistač kao sredstvo za čišćenje koristi vodenu paru koja je apsolutno bezbedna po zdravlje i obezbeđuje odlične rezultate čišćenja. Korišćenjem paročistača, zaboravite na grinje, bakterije, gljivice i dosadnu (ali i opasnu) buđ. 

Koristite ga za podove, stakla, pločice, tepih, mebl štof i druge materijale. 

Vaš asortiman kućnih aparata upotpunite štapnim usisivačem pogodnim za skupljanje mrvica na teže dostupnim mestima, ali i usisivačem sa HEPA filterom koji zadržava gotovo sve nečistoće i prašinu, a iz usisivača izlazi čist vazduh.

Foto: Pexels.com

Čišćenje dnevne sobe – redosled brisanja prašine igra važnu ulogu

Mnogi će se složiti sa tim da na čišćenje dnevne sobe potroše najviše vremena. Dnevna soba je prostorija koja u svakom domu zauzima centralno mesto okupljanja porodice i prijatelja. 

Upravo zbog velike cirkulacije ljudi, ona se najviše prlja. Takođe, u dnevnoj sobi neretko je smešten veliki broj ukrasa, suvenira, ramova za slike i drugih sitnica čije brisanje oduzima mnogo vremena. 

U tom smislu najpraktičnija opcija jeste da sve pažljivo sitnice uklonite sa određene komode ili police. Krpom za prašinu i sredstvom koje odgovara materijalu od kog ja površina načinjena, detaljno obrišite svaki ćošak, te brišite predmete jedan po jedan i vraćajte ih na svoje mesto. 

Ovde ćemo istaći jednu važnu činjenicu – čišćenje uvek započnice od vrha i idite ka dnu. Podove ostavite za kraj, kako biste pokupili svu prašinu koja je pala na njih u procesu čišćenja. 

Čišćenje kuhinje – na jednostavan način uklonite masne fleke od kuvanja

Masne fleke na kuhinjskim površinama nisu retkost. Usled stalnog pripremanja namirnica, pretežno od prženja i kuvanja ostaju fleke, kako na kuhinjskim elementima, tako i na pločicama. 

Prilikom čišćenja ovih površina trebalo bi da vodite računa o materijalu od kog su površine sačinjene kako ne bi nastale trajne fleke od sredstva za čišćenje. Prvi zadatak je da sklonite sve stvari koje se nalaze na radnim površinama, kako biste ih adekvatno prebrisali. 

S obzirom na to da kuhinjske površine dolaze u kontakt sa hranom, savet je da koristite prirodna sredstva za čišćenje koja ćete naći u prodavnicama, ali i ona koja možete samostalno napraviti od sastojaka koje svako od nas ima u kući. 

U tom smislu pomenjućemo sodu bikarbonu, univerzalan sastojak koji ima višestruku primenu. 

Sodu bikarbonu možete pomešati sa malo vode i sa lakoćom oribati kuhinjske pločice. Ne zaboravite na oceđivače za sudove. Predlažemo da ih potopite u rastvor vode i sirćeta, te eliminišete neprijatne mirise i eventualne fleke. 

Ne smemo zaboraviti na čišćenje uređaja koje svakodnevno koristimo u kuhinji. Šporet oribajte istim prirodnim sredstvima kao i ostatak kuhinje, a za mikrotalasnu peć iskoristite drugi trik. 

Najpoznatije sredstvo kojim se domaćice služe za čišćenje mikrotalasne je – limun!

Dve kašičice limunovog soka pomešajte sa dve šoljice vode i stavite u vatrostalnu činiju, a zatim i u mikrotalasnu. Upalite uređaj na dva do tri minuta, a nakon toga ćete pomoću obične krpe sa lakoćom prebrisati mikrotalasnu. Iznenadićete se rezultatima!

Čišćenje kupatila – kako da se sanitarije zablistaju

Kada je reč o čišćenju kupatila, zadatak je da nakon vašeg čišćenja sve površine zablistaju, a pre svega je važno dezinfikovati ih, odnosno otkloniti sve bakterije i viruse koji se ovde sa lakoćom nastanjuju – uglavnom usled vlage.

Čišćenje fuga mnogima zadaje glavobolju, a njih ćete najefikasnije očistiti sredstvima posebno namenjim za to, ili korišćenjem efikasnog limunovog soka. Sok od limuna nanesite na fuge, ostavite 10ak minuta da odstoji, prođite starom četkicom za zube između pločica i obrišite vlažnom krpom. 

Za održavanje svežine sanitarija upotrebite hemijska sredstva na prirodnoj bazi, a ne zaboravite na čišćenje zavese za kade, glave tuša, držača za četkica i ormarića sa ogledima.

Nadamo se da vam je naš tekst pružio korisne informacije, te vas primpremio za generalno ćišćenje svih prostorija vašeg doma

KOMENTARIŠI