Foto: Google

Pet godina nakon što je Google ponudio “visoko kvalitetan” backup fotografija, uslovi korišćenja skladišta nakon iskorišćenih 15GB se menjaju. Promena će se dogoditi 1. juna 2021. godine i dolazi sa prihvatanjem novih pravila polise kompanije ili uz brisanje naloga koji nisu korišćeni u prethodne dve godine. Nedavno je ugašen Google Music, tako da je očito da Google nastavlja sa redukcijom svojih servisa.

Šta se menja?

Sve fotografije koje budu otpremljene do 1. juna neće se brojati u besplatnih 15GB, tako da će korisnici imati dovoljno vremena da odluče da li žele da nastave da koriste Google Photos ili da promene uslugu. Fotografije koje se otpremaju u originalnoj rezoluciji već se broje u tih 15GB na Google Photos.

Vlasnici Pixel telefona i dalje će moći da otpremaju neograničeno “fotografije visokog kvaliteta”, ali ne i u originalnom kvalitetu, jer će posle 1. juna sve one da se računaju u besplatnih 15GB. Iz Google-a navode da i tako nude više skladišta od konkurencije – Apple nudi 5GB sa iCloud-om. Iz Google-a i dalje navode da 80% korisnika neće preći tih 15GB u naredne tri godine.

Kompanija vam svakako šalje obaveštenje kada se približite kraju besplatnog prostora. Takođe, u Google Photos će biti implementirani i novi alati, tako da će biti lakše pronaći i obrisati fotografije koje svakako ne biste hteli da zadržavate. Google One cene ostaju iste. Počinju od 2 dolara mesečno za 100GB, a za 3 dolara možete imati dostupno čak duplu količinu GB. Za napredne korisnike, tu je i opcija sa 30TB prostora i cenom od 150 dolara.

KOMENTARIŠI