Koronavirus pred vratima Srbije, nadzor nad svim povratnicima iz Italije

Koronavirus pred vratima Srbije, nadzor nad svim povratnicima iz Italije

Foto: Pixabay // ilustracija

Spremni smo za najcrnji scenario u slučaju širenja koronavirusa, ali nadam se da do njega neće doći, kaže rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović. Zasad je testirano devet sumnjivih slučajeva sa Klinike i svi su bili negativni.

Prisustvo koronavirusa je do sada potvrđeno u devet evropskih zemalja. Najkritičnije je u Italiji, ali je crveni alarm upozorenja upaljen i u Hrvatskoj, Crnoj Gori. U Srbiji do sada nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od novog koronavirusa.

Rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović, rekao je da je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru “Dajmond princes” u dobrom opštem stanju.

Dr Stevanović ističe da oni nisu u izolaciji, već su u privremenom karantinu pod pojačanim nadzorom.

“Oni su pod pojačanim nadzorom jer su bili u zatvorenoj sredini, gde je cirkulacija virusa vrlo intenzivna i to se odnosi na sve respiratorno prenosive viruse – kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sistem cirkulacije vazduha, kao što su veliki brodovi, avioni, zgrade sa centralizovanom klimatizacijom, koje ne poseduju antivirusne filtere”, rekao je dr Stevanović.

Slični uslovi su i u velikim tržnim centrima – zato sve zemlje gde ima transmisije virusa zatvaraju takve ustanove.

Institut “Torlak” je nacionalna referentna laboratorija koja radi testove na koronavirus za potrebe cele države.

“Devet sumnjivih slučajeva sa Klinike za infektivne i tropske bolesti je do sada testirano i svi su bili negativni. Mi posedujemo i neke skrining testove šire palete detekcije, ali se u principu uvek koriste testovi ‘Torlaka’ za odbacivanje sumnje na koronavirus”, rekao je dr Stevanović.

“Koronavirus je svima pred vratima”

Dr Stevanović ističe da se karantinska mera izriče u trajanju od 14 dana, jer je to, kako kaže, najduži mogući inkubacioni period.

Na konstataciju da nam je praktično pred vratima, Stevanović kaže da je, kao i svi respiratorni virus, svima pred vratima.

“Nama se zaista približio, imamo sumnjivi slučajeve u neposrednoj okolini. Više  zabrinjavaju slučajevi koji nisu od direktnih povratnika iz ugroženih regiona, kao što je u Italiji, koja je proglašena ugroženim područjem”, rekao je Stevanović.

Nadzor nad svim povratnicima iz Italije

Sektor za inspekcijski nadzor i naše epidemiološke službe uveli su mere nadzora nad svim našim državljanima, povratnicima i iz Italije.

“U ovom trenutku moramo svi da se ponašamo odgovorno, ako je moguće izbegavati odlazak u ugrožena područja gde se pojavljuje transmisija koronavirusa, a svi koji se vraćaju iz tih područja treba da postupaju po uputstvima sanitarnih inspektora na granicama i nadležnih epidemiologa”, poručio je dr Stevanović.

To je, dodaje, i glavna mera prevencije – poštovati mere koje oni odrede, da se prema stepenu rizika stave pod različite vrste nadzora: od praćenja stanja u kućnim uslovima, preko kućne izolacije, pa do karantinske mere kod osoba koje su bile u uslovima koji su visoko suspektni za transmisiju virusa.

Država se priprema za scenarije poput onog u Italiji

Svaka država se, ističe dr Stevanović, priprema za scenarije poput onog u Italiji.

“Mi više decenija prorađujemo takav scenario, ali se nadamo da se nikada neće desiti. Postoji sistem aktivacije kompletnog zdravstvenog sistema, čak se mogu i aktivirati ostali delovi društva i državnog sistema u zavisnosti od potrebe. Scenarije imamo, primenjivali smo slične mere i spremni smo za najcrnji scenario, ali nadam se da do njega neće doći”, zaključio je rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović.

KOMENTARIŠI