Krizni štab danas o novim merama

Krizni štab danas o novim merama

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa imaće danas konsultacije o epidemiološkim merama, rekao je u gostovanju na RTS epidemiolog Predrag Kon.

Kon je tokom gostovanja najavio dodatne konsultacije, ali ne i sednicu Kriznog štaba.

“Mi smo u toku prethodne nedelje videli stabilizaciju na veoma visokom nivou. Malo se zaravnilo u Beogradu. Možemo da kažemo da se zaravnila kriva, čak i da imamo spuštanje. Današnji podaci i narednih dana su posebno važni. Skok koji je juče zabeležen zavisi od toga koliko je urađeno testova u ponedeljak”, kazao je dr Kon za RTS.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da prema njegovom mišljenju “nema prostora za popuštanje mera” koje su donete u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, jer se i “mere koje su donete ne poštuju”. Đerlek je za RTS izjavio da je u borbi protiv epidemije najvažnije “maksimalno ubrzanje imunizacije”. On je rekao da se očekuje da do kraja maja 2,5 miliona ljudi bude vakcinisano, što “daje za pravo da se očekuje mirnije leto”.

Đerlek je naveo da je zdravstveni sistem prenapregnut, da je hospitalizovan veliki broj ljudi, od čega je samo u kovid bolnici u Batajnici trenutno smešteno 910 pacijenata “svi sa teškom kliničkom slikom i kiseoničkom potporom”.

“Siguran sam da je zdravstveni sistem spreman da odgovori tom zadatku, ali zdravstveni radnici su mnogo umorni i daju poslednji atom snage”, rekao je Đerlek.

KOMENTARIŠI