Krompir – dobar za kosti, kožu, regulisanje pritiska

Krompir – dobar za kosti, kožu, regulisanje pritiska

Foto: Pixabay / ilustracija

Krompir je neizostavni deo skoro svake svetske kuhinje. Ipak, pored toga što je kaloričan, krompir je i zdrava namirnica, a posebno je dobar za nervni sistem i kožu.

Brojne su blagodeti koje krompir pruža, a za koje možda niste znali. Reguliše krvni pritisak, ali ne ako ga jedete svakoga dana kao pomfrit ili čips, već ako se dobro pripremi, kao pečen ili kuvan.

Nutricionistkinja Šilpa Arora kaže: „Jedan krompir od oko 100 grama ima do 100 kalorija, ali je izuzetno hranljiv, i samo je način na koji spremamo krompir problematičan. On je odlična namirnica za one sa povišenim krvnim pritiskom i zadržavanjem vode jer uravnotežuje nivo natrijuma”.

Krompir je takođe bogat hlorogenom kiselinom i antocijaninima, hemikalijama koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Krompir je dobar i kao prirodni lek za smirenje.

Prema navodima u časopisu „Lekovita hrana”, krompir je bogat je triptofanom, aminokiselinom koja ima prirodna sedativna svojstva koja pomaže u smirivanju nerava.

Vitamini i jačanje kostiju

Alfa-lipoična kiselina prisutna u krompiru, može pomoći u jačanju ukupnog kognitivnog zdravlja. Stručnjaci su povezali ovu kiselinu sa blagotvornim efektima kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

Brojni vitamini i minerali prisutni u krompiru pozitivno utiču na funkciju mozga a posebno vitamin B6.

„Bogat kalcijumom i fosforom, krompir pomaže u jačanju kostiju”, kaže nutricionistkinja Arora. Shilpa i dodaje da su i vgožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i cink prisutni u krompiru takođe elementi koji doprinose izgradnji i održavanju koštane strukture i čvrstoće.

Krompir može pohvaliti izvrsnom sposobnošću za povećanje količine kolagena u koži.

Jednostavna maska za lice od krompira može pomoći u lečenju akni i drugih kožnih problema poput tamnih mrlja.

Stručnjak za kožu i kosu, dr Dipali Bardvej, kaže da kao dermatolog, preporučuje svojim pacijentima da koriste sok od krompira za predeo ispod očiju.

„Krompir ima svojstva zatezanja kože, i može uticati na zaustavljanje preranog starenja i na smanjenje bora. Budući da je koža ispod naših očiju tanka, ima tendenciju da se brzo nabora, a tu sok od krompira veoma pomaže”, savetuje dr Bardvej.

KOMENTARIŠI