Fenomeni devedesetih

Fenomeni devedesetih

Devedesete. Proizvele su mnogo fenomena. Jedan od njih je i glavni lik telenovele “Kasandra”, koji je u Srbiji imao status heroja, ali i u Kučevu.

U jednoj od epizoda Kasandra završi u zatvoru zbog navodnog ubistva Ignacija. Nije važno ko je on. Važno je da ste tada po srpskim ulicama mogli da vidite ljude zabrinute ne zbog hiperinflacije, nemoći ili Slobodana Miloševića nego zato što je heroina nepravedno završila iza rešetaka. Što bi Kalimero rekao: “To je nepravda!”

Baš zato su stanovnici Kučeva poslali peticiju s oko dvestotinak potpisa predsedniku Venecuele, tražeći od njega da odmah oslobodi nedužnu Kasandru.

kasandra serija
foto: YouTube printscreen

Na platou ispred jednog kafića u centru Kučeva je održan miting istine o Kasandri – “Samo Srbin Kasandru spasava”. Sve je počelo pesmom “Kasandra” u izvođenju pleh orkestra, a onda je pročitana I pesma posvećena televizijskoj heroini.

U ime Inicijativnog odbora za zaštitu Kasandre, okupljenima su pročitani i zahtevi tog skupa, koji su prihvaćeni uz burni aplauz. Njihov smisao za šalu (ili zbilju) najbolje dočara ovaj spisak.

Šta su bili zahtevi mitingaša

Nadležnim institucijama: Da se Kasandra momentalno pusti iz zatvora. Da se Kasandri obezbedi azil u Kučevu. Da u Kučevu jedna ulica dobije ime “Kasandrina ulica”; Da Kasandra bude proglašena za počasnog građanina Kučeva i da se tamo obezbedi adekvatna parcela za postavljanje cirkuske šatre.

Parlamentu Venecuele: Da parlament Venecuele izmeni Ustav, kako bi se Kasandri omogućilo pošteno suđenje u SRJ. Pod hitno, oduzeti pravno punomoćje nesposobnom advokatu Kasandre, Manrikeu. Da se omogući otvaranje konzulata Venecuele u Kučevu.

Međunarodnim institucijama: Zahtev Vatikanu, da povodom inicijative bratskih pravoslavaca iz Kučeva Kasandru proglasi sveticom, katoličkom naravno. Zahtev Haškom tribunalu da na optuženičku klupu izvede Rosauru i Herminiju za počinjena zlodela genocida protiv Kasandre i njenih vernih gledalaca. Kao dokazni materijal poslaće se video kaseta serije gde se jasno vidi ko je pravi ubica mladoga Ignjacija.

Ekonomske prirode: Radi upliva stranog kapitala da se Randuu omogući kupovina 49 odsto deonica rudnika zlata “Blagojev Kamen”, kao i da mu se hotel “Rudnik” da na dalje upravljanje, kao osvedočenom hotelijeru, što se iz priloženih dokaza u vidu serije može videti. “Galija 2” (kafić u Kučevu) će za sve vreme boravka Kasandre u Kučevu besplatno deliti svakom posetiocu po dva pića po želji.

Posebni zahtevi: Da se dan, 21. jun, proglasi za Dan zaštite Kasandre i svih njenih ljubitelja, kao i da se toga dana na bilo kom kanalu RTS non-stop emituju epizode ove serije. Da se ovaj skup proglasi osnivačkom skupštinom svetskog udruženja za zaštitu Kasandre.

Bilo da je miting zaista održan ili nije, ovi zahtevi vam savršeno otkrivaju o kakvoj vrsti fenomena se radi.

A onda! Đavo je odneo šalu! Glumica Koraima Tores stiže u Srbiju!

Nastavak vesti pročitajte OVDE.

 

KOMENTARIŠI