Održana konferencija za medije povodom vanredne situacije u Ljubičevu

Održana konferencija za medije povodom vanredne situacije u Ljubičevu

Na predlog lokalnog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Požarevca proglasio je vanrednu situaciju na području naselja Ljubičevo usled pojave krpeljskog encefalitisa.

Danas je u Gradskom zdanju održana konferencija, na kojoj su usled novonastale situacije predstavljene sve preduzete mere, a o tome su govorili gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, direktor JP Ljubičevo Mirko Stojanović i direktorka ZZJZ Požarevac Ana Jovanović.

„Rešenjem veterinarske inspekcije zabranjen je ulazak nezaposlenim i nepoznatim osobama u krug ergele. Moram da pohvalim rukovodstvo i direktora ergele Ljubičevo, koji su brzo reagovali kada su uočili prve simptome bolesti kod ovog grla i odmah prijavili Veterinaskoj inspekciji, koja je nakon uzimanja uzoraka krvi utvrdila ovu zaraznu bolest. Tako da sada možemo reći i da je klinički potvrđena ova bolest”, rekao je Spasović.

Inače, radi se o bolesti koja je prvi put dijagnostifikovana u Srbiji i na našem području.

Čekali smo odluku i republičke veterinarske inspekcije, da li će se proglasiti zaraženo područje na ovom delu grada Požarevca. Ova odluka još nije stigla, ali smatrali smo da Štab za vanredne situacije grada treba da se upozna sa ovim

20170307_102841_Richtone(HDR)-min
foto: Urban City

dešavanjima na ergeli. Nakon što smo saslušali sve relevantne ustanove, mišljenja smo, da je trebalo da se Štabu predloži preporuka o uvođenju vanredne situacije u ovoj MZ. Nismo hteli ništa da prepustimo slučaju i odlučili smo da proglasimo vanrednu situaciju na ovom delu naše teritorije ”, dodao je Spasović.

20170307_102645-min
foto: Urban City

Na današnjoj konferenciji gradonačelnik Spasović je rekao, da će grad izvršiti dezinsekciju i deratizaciju Hipodroma, jer kako kaže, treba se preventivno delovati. Napraviće se i odgovarajući plan u vezi ove bolesti i za teritoriju grada, ukoliko se desi širenje zaraženog područja. Sadašnje mere su preventivne, kao i vanredna situacija.

“Borbu protiv ove bolesti treba usmeriti na borbu protiv krpelja, izbegavati zatravljene površine, uraditi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i to je u osnovi način borbe. Prvi simptomi kod jednog konja su se pojavili 24. februara, a nakon izazvane sumnje analizom krvi je utvrđeno da se radi o krpeljskom encefalitisu. Simptomi kod drugog konja, kobile, javili su se 1. marta i nažalost morala je biti uspavana. Konj koji je prvi oboleo za sada nema više simptome infekcije, izolovan je i prati se njegovo stanje”, kazao je Mirko Stojanović direktor JP Ljubičevo.

Kako do sada nije bilo registrovanih slučajeva infekcije kod ljudi i životinja, Zavod za javno zdravlje Požarevac je dao preporučene mere prevencije, koje podrazmevaju mere lične prevencije i opšte mere suzbijanja krpelja, vektora ove bolesti.

foto: grad Požarevac
foto: grad Požarevac

“Najjednostavnija mera je izbegavanje ujeda krpelja. Preporučuje se izbegavanje terena sa visokom travom i ukoliko se nalazimo na otvorenom terenu, neophodno je koristiti zaštitu, oblačiti garderobu svetle boje sa dugim rukavima i nogavicama. Ako se duži period boravi na otvorenom, neophodno je da na svaka 3 do 4 sata,  pregledamo sebe i najbliže. U slučaju da dođe do uboda krpelja, neophodno je javiti se prvoj zdravstvenoj ustanovi, i nikako ne pokušavajte da sami odstranite krpelja, rekla je Ana Jovanović direktor ZZJZ Požarevac.

 

KOMENTARIŠI