Izrada Plana detaljne regulacije, koja je poverena kragujevačkoj Direkciji za urbanizam, trebalo bi da bude završena krajem januara, nakon čega sledi javni uvid.
Kučevo bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da dobije kompleks Platani, gde se proizvodila organska hrana (mleko, med, pastrmke), a bili bi sagrađeni i ugostiteljstko-turistički sadržaji. Za investiranje je zainteresovana grupacija Ecotec, čije je sedište u Dubaiju.
Kako kaže Dušan Todorović, iz opštinskog odeljenja za urbanizam, izrada PDR Platani podeljena je u dve faze. Prva – priprema materijala za rani javni uvid, završena je jesenas. Taj materijal sadrži elemente potrebne za upoznavanje javnosti sa opštim ciljevima, mogućim rešenjima i efektima planiranja.
Obuhvat Plana detaljne regulacije je čak 130 hektara. Dokumentom će biti definisana podela prostora na karakteristične zone i celine i pravila njihovog uređenja, kao i pretežne namene površina i mere zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa.
U okviru plana izdvaja se nekoliko zona, celina i podcelina: Kučajnsko jezero, vidikovac Vranduk i Turistički kompleks Platani. Van građevinskog zemljišta nalaze se šume i šumsko zemljište, poljoprivredno i vodno zemljište.

Svi navedeni sadržaji činiće jedinstvenu turističku ponudu turističkog kompleksa Platani, a zajedno sa već definisanim turističkim ponudama pećina Ceremošnja i Ravništarka, dodatno će obogatiti turističku ponudu opštine Kučevo i ovog dela Srbije (Homolje, Zvižd).

– U sali Skupštine opštine Kučevo u oktobru je održana javna prezentacija materijala za rani javni uvid i sastanak na kome su predstavljene do sada realizovane aktivnosti – objašnjava Dušan Todorović.

Kako je tada objašnjeno, projekat se u stvari sastoji od četiri različita dela – otkup i prerada kozijeg i ovčijeg mleka i proizvodnja tvrdih sireva, zatim otkup i plasman meda, pokretanje uzgajanja kalifornijskih pastrmki i razvoj turizma.
Todorović kaže da je prezentaciji prisustvovao i Fikri el Said, predstavnik investitora – kompanije Ecotec Global Solution iz Kraljeva, koja je deo grupacije Ecotec čije je sedište u Dubaiju. Ova firma potpisala je u martu 2016. protokol o saradnji sa opštinom Kučevo i namerava da ulaže u proizvodnju organske hrane, kao i u turističke sadržaje u okolini Kučeva. Lokalni mediji navode da bi u ponudi mogli da se nađu i vidikovac, žičara, čak i skijaške staze.

KOMENTARIŠI