Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Naizgled jednostavan proces kupovine polovnog automobila zapravo je pun nepoznanica.

Bilo da se radi o novom ili polovnom automobilu, probna vožnja je neizostavan postupak prilikom svake kupovine. Dvadeset minuta provedenih za volanom modela za koji vas zainteresovani pruža odgovor na mnoge nedoumice koje ste imali pre nego što ste se sreli sa prodavcem.

Probna vožnja pokazuje kako se auto ponaša u gradskoj vožnji i na otvorenom putu. Tada se pokazuju potencijalni problemi, a stručnjaci preporučuju da prilikom probne vožnje zaobiđete saobraćajne gužve.

Ovi saveti će vam pomoći u donošenju najbolje odluke.

1. Povedite prijatelja

Stara izreka kaže da su dve glave pametnije od jedne. Dobro je saslušati mišljenje objektivne osobe jer se mnoge specifičnosti rada vozila bolje primete sa mesta suvozača.

Vaš prijatelj će možda uputiti korisno pitanje prodavcu koje ste mu vi zbog uzbuđenja zaboravili postaviti.

2. Dobro pregledajte spoljašnjost vozila

Pre nego što sednete u auto, proverite stanje limarije. Trebalo bi da obratite pažnju na moguće tragove korozije i dubinu gaznog sloja gume.

Udubljenja, ispupčenja i ogrebotine mogu biti znak da je auto učestvovao u saobraćajnoj nezgodi. Posebno obratite pažnju na stanje guma.

3. Istražite enterijer vozila

Kada se završi provera spoljašnjosti, detaljno pogledajte unutrašnjost vozila. Obratite pažnju na ogrebotine koje se mogu naći na komandnoj tabli ili unutrašnjoj strani vrata.

Ne zaboravite da sednete i na zadnje sedište i proveriti ima li dovoljno prostora za one koji će se voziti pozadi. Važno je proveriti i prtljažnik, odnosno stanje rezervnog točka i gume (ako ih auto poseduje) i obaveznu opremu koju treba da ima svako putničko vozilo.

4. Pre probne vožnje proverite polisu osiguranja

Ako kupujete automobil u ovlašćenom salonu, prodavac je prisutan tokom probne vožnje i zadužen za sve papire. Međutim, kada kupujete auto od fizičkog lica, ne krećite u vožnju pre nego što proverite polisu osiguranja.

Kada vlasnik nije u vozilu tokom probne vožnje, neophodno je imati njegovo ovlašćenje.

5. Obratite pažnju na izduvne gasove

Kada startujete motor, iz auspuha bi trebalo da izlazi bezbojni ili bledi beli dim. Ako je dim modre ili crne boje, znači da postoji problem sa unutrašnjim sagorevanjem sagorevanjem.

Lampice ne instrument tabli koje signaliziraju neku grešku, važan su indikator stanja vozila. Ukoliko se nijedna ne upali, to može da znači da je auto u savršenom stanju, ali i da je čitav sistem za signalizaciju zakazao.

6. Vožnja na različitim putevima

Nekoliko krugova u mestu gde živite neće uvek pružiti jasnu sliku o vozilu koje nameravate da kupite. Vožnja na krivudavim putevima, auto-putu ili deonici sa usponima pokazaće šta sve može vozilo koji želite u svojoj garaži.

Automobil se ne kupuje svakog dana pa investicija zahteva više novca. Dogovor sklopite tek kada budete potpuno sigurni da će vozilo odgovarati vašim potrebama.

7. Testirajte skretanje

Ponašanje automobila u oštrim krivinama jedan je od najznačajnijih činilaca prilikom donošenja odluke o kupovini.

8. Koristite sva čula

Ne oslanjajte se samo na čulo vida. Koristite sva čula kako biste otkrili potencijalne probleme.

Čulo dodira pomaže da ostetite vibracije koje otkrivaju probleme sa točkovima i amortizerima.

Miris benzina i ulja tokom vožnje znak je da bi trebalo dodatno proveriti stanje motora i sistema za dovod goriva.

9. Ne žurite sa odlukom

Čak i kada vam se dobar automobil nudi po povoljnoj ceni, budite prisebni i razmislite pre odluke. Nakon probne vožnje, proverite sve papire i servisnu knjižicu.

Na kraju, ne zaboravite da cena koju prodavac traži na početku razgovora nije konačna, već početna. Pregovarajte dugo i sugestivno kako biste smanjili početnu sumu i platili manje novca od predviđenog za kupovinu vozila.

Prilikom cenkanja obavezno navedite sve objektivne zamerke i mane koje ste primetili da automobil ima, jer će to biti važan adut u ubeđivanju vlasnika da snizi cenu.

KOMENTARIŠI