Lek protiv kašlja hitno povučen sa tržišta, prestati sa korišćenjem i obratiti...

Lek protiv kašlja hitno povučen sa tržišta, prestati sa korišćenjem i obratiti se lekaru

Foto: Pixabay // ilustracije

Sa tržišta se povlači lek “folkodin” – saopštila je Agencija za lekove. Koristi se protiv kašlja, a povlači se zato što njegova primena u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije, može izazvati anafilaktičku reakciju.

U decembru je Evropska agencija za lekove na nivou Unije zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin. Pacijenti koji u ovom trenutku koriste “folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru, kaže Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

U vezi sa lekom “folkodin” poslata su upustva i lekarima u domovima zdravlja nakon odluke o povlačenjeu. Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije rekla je da se lek “folkodin“ povlači sa tržišta Srbije u isto vreme kada se povlači i sa tržišta Evropske unije.

“To je lek koji se koristio u terapiji suvog kašlja kod odraslih i kod dece starije dece od 12 godina. Podaci su pokazali da primena folkodina 12 meseci pre opšte anestezije koja se izvodi u prisustvu neuro muskulaturnih blokatora predstavlja faktor rizika za jednu životno ugrožavajuću reakciju – anafilaktičku reakciju na neuro mukularne blokatore“, istakla je Mitrašinovićeva.

Prema njenim rečima, pacijenti koji u ovom trenutku koriste “folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru.

Napomenula je da se prekida upotreba leka jer ne znamo da li ćemo u narednih 12 meseci biti u prilici da idemo na neku operaciju.

“Preporuka anesteziolozima je da kada razgovaraju sa svojim pacijentima pre uvođenja u opštu anesteziju da pitaju pacijenta da li je u prethodnih 12 meseci koristio “folkodin“. Ukoliko je odgovor pozitivan moraju da povećaju pažnju u odnosu na ovu neželjenu reakciju“, navela je doktorka.

Sprovedena sveopšta ispitivanja

Poručila je i lekarima opšte medicine i pedijatrima da ne prepisuju više ovaj lek. Iako je, kako je istakla, ovaj lek dugo u upotrebi, u proteklom periodu sprovedeno je sveobuhvatno ispitivanje bezbednosti i podaci su pokazali da postoji ozbiljan rizik i konačni zaključak je da korist od primene ovog leka u terapiji ne prevazilazi potencijalne rizike od životno ugrožavajuće anafilaktičke reakcije na neuromuskulaturne blokatore.

To je, kako kaže, bio razlog da se donese prvo preporuka o prestanku primene leka i da se kasnije na višoj instanci donese odluka o povlačenju leka sa tržišta.

“Na teritoriji Srbije postoji samo jedan “folkodin“ u obliku kapsula i trenutno je njegovo povlačenje koje treba da se završi do 13. aprila“, napomenula je doktorka.

Na pitanje kada se lek povlači sa upotrebe, doktorka, kaže da je to jedna krajnja mera koja se retko dešava.

KOMENTARIŠI