Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi i u Braničevskom okrugu

Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi i u Braničevskom okrugu

Foto: Pixabay // ilustracija

U 43 grada i opštine u toku je Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuju Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije. Novina ovogodišnje kampanje je promocija Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

Čast da akcijama dobrovoljnog davanja krvi svečano otvore ovogodišnju 18. kampanju pripala je Šapcu, Petrovcu i Mionici, rekla je za RTS Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Gostujući u Jutarnjem programu, Rodićeva je podsetila da je kampanja počela pre 18 godina i da ima za cilj da se prevenira letnji deficit u krvi.

Prema njenim rečima, ovogodišnja kampanja se realizuje na teritoriji nadležnosti Instituta, to su Beograd, Braničevski okrug, Mačvanski, Kolubarski, Podunavski i deo Raškog okruga, a učestvuju 43 grada i opštine.

Kampanja je, kaže, osmišljena kao jedna vrsta nadmetanja u humanosti za prestižnu titulu “Šampion solidarnosti”.

“Tokom naredna četiri meseca, u više od 350 akcija, građani će imati šansu da pokažu svoju humanost i solidarnost i da zajedno obezbedimo dovoljne količine krvi u letnjem peoriodu”, rekla je Ivana Rodić.

Neki minimum je 300 jedinica dnevno, a optimalno bi bilo 350 svakog dana, istakla je Rodićeva.

Trenutno su rezerve krvi stabilne, kaže Ivana Rodić i dodaje da su u deficitu najčešće A i nulta pozitivna i negativna krvna grupa.

“Nedelja je jedini dan kada Institut ne radi, ali naše mobilne ekipe su na terenu. Od 9 časova počinje akcija u manastiru Tumane kod Golupca i Velikoj Plani u selu Lozovik i selu Miloševac”, rekla je Rodićeva.

Ponovila je da krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina.

KOMENTARIŠI