LGBT rečnik

LGBT rečnik

Skraćenica LGBT je svima dobro poznata i uglavnom znamo slova koja se u njoj nalaze. Međutim, oblici ljudske seksualnosti i rodnog indentiteta nadilaze tu skraćenicu i vrlo su kompleksni. Ovog puta u okviru projekta “Požarevačke škole spremne za budućnost” predstavljamo rečnik skraćenica za koje smo čuli, ali i onih za koje možda i nismo, ili ne znamo šta tačno znače.

L – lezbejke

Prvo slovo skraćenice označava žene kojima se sviđaju druge žene.

G – gejevi

Označava muškarce kojima se sviđaju drugi muškarci.

B – biseksualci

Osobe kojima su privlačna oba pola.

T – transrodani

Transrodne osobe mogu imati karakteristike koje su povezane sa jednim rodom (koji je drugačiji u odnosu na njihov pol), zatim karakteristike oba roda, mogu se definisati negde između ili mogu biti van rodnih definicija. Ona zapravo predstavlja platformu za niz drugih identiteta. Ne odnosi se na seksualnost, već na doživljaj samog sebe.

T – transeksualaci

Osobe koje žele da promene svoje polne karakteristike i usklade ih s onim kako se osećaju. Postoje trans muškarci i trans žene, a nakon promene pola, odnosno usklađivanja polnih karakteristika s unutrašnjim osećanjem, oni više nisu trans*.

I- Interseksualci

Osobe koje se rađaju sa polnim i reproduktivnim organima koji nisu definisani kao izričito ženski ili muški. Pojam je zamenio ranije korišćeni uvredljivi pojam “hermafrodit”

Q – kvir

Ukoliko bismo termin strejt koristili za heterosekualne osobe, koje se svojim ponašanjem uklapaju u zacrtane standarde, onda bismo pojam kvir koristili za sve ljude koji iskaču iz tog šablona. On objedinjuje sve rodne identitete i sva seksualna opredeljenja, koja odskaču od normiranih strejt odnosa. Pod tim okriljem se mogu naći sve već navedene osobe, ali i heteroseksualni ljudi, koji osećaju da se ne uklapaju u konvencionalno posmatranje odnosa.

Trans*

Zbog velikog broja indentiteta koji imaju prefiks “trans” napravljen je ovaj pojam kako bi objedinio sve trans osobe, odnosno osobe čiji je rodni indentitet pokretljiv.

Travestit ili transvestit

Česta je dilema oko ova dva pojma, a ona se razlikuju samo etimološki, a u suštini predstavljaju istu stvar. U pitanju su osobe koje vole da nose odeću suprotnog pola. Mogu biti različitih seksualnih opredeljenja.

Drag queen

U pitanju su muškarci koji simuliraju žene. Oni često oblačenjem do ekstrema dovode određene karakteristike žena, pa tako prave velike grudi i kukove, kako bi struk delovao što tanje, a šminka im je prenaglašena. Ponašaju se kao dive i uglavno to rade na sceni.

Drag king

Potpuno je ista situacija kao s drag queenovima, samo su ovo žene koje simuliraju muškarce.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “Požarevačke škole spremne za budućnost”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI