ZLATIBOR LONČAR, Foto: B.P.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica da moramo da spremimo za naredne tri nedelje.

“Broj zaraženih će se povećati. Moramo da zbrinemo ljude koji se vraćaju sa odmora i koji su javili da su zaraženi, ali i one koji još uvek ne znaju da us zaraženi”, rekao je on.

Naglasio je da će se povećati kapaciteti kovid ambulanti i da je glavni cilj da se na vreme krene sa terapijom.

“Bitno je da što duže izdržimo da pacijenti koji nisu kovid pozitivni mogu da koriste bolničke kapacitete. Ništa nećemo dobiti ako se posvetimo samo kovid pacijentima. Onda ćemo da imamo više umrlih zbog toga što oni koji nisu zaraženi nisu mogli da dođu kod lekara”, rekao je ministar.

Istakao je važnost kovid bolnica koje su otvorene u prethodnom periodu.

“Da njih nema, morali bismo da neku beogradksu bolnicu vratimo u kovid sistem, a to znači da oni koji nisu pozitivni ne mogu da dođu do lekara”, jasan je bio Lončar i dodao da smo “propustili šansu”.

“Nismo se dovoljno brzo vakcinisali i dozvolili smo da koronavirus mutira”, rekao je on i apelovao da ne treba da propustimo i drugu šansu.

“I dalje imamo dovoljno vakcina. Mi iz problema sa koronom nećemo izaći dokle god ne bude dovoljno vakcinisanih ljudi. Po ovome kako sada radimo, to će trajati godinama. Jedino rešenje je vakcinacija”, zaključio je on.

Podsetimo, sastanak ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktora kovid bolnica počeo je oko 10 časova.

Inače, epidemiološka situacija u Srbiji je loša i svakodnevno raste i broj zaraženih i broj hospitalizovanih.

Situacija u kovid bolnici u Batajnici je alarmantna, jer nikada do sada nije bilo tako brzo popunjavanje kapaciteta kao u ovom talasu, rekla je zamenica direktorke te bolnice doktorka Jelena Veličković.

Ona je rekla da je 1. avgusta na lečenju u toj ustanovi bilo 32 pacijenta, a da ih je sada 268.

KOMENTARIŠI