Foto: Pexels / ilustracija

Ako ste vlasnik nekretnine, vrlo je verovatno da ste se zapitali kako možete povećati njenu vrednost. Činjenica je da vremenom stanovima pada cena, čak i ako su luksuzno opremljeni i imaju dobru lokaciju.

Međutim, dok se na kvadraturu i lokaciju stana ne može uticati, kao vlasnik nepokretnosti ipak možete da preduzmete neke korake da podignete njenu cenu. Mnogi faktori igraju bitnu ulogu u ovom procesu. U skladu sa budžetom možete se upustiti u kompletno renoviranje stana ili pak napraviti neka manja a primetna poboljšanja koja za rezultat imaju luksuzno opremljen stan.

U slučaju da želite da povećate vrednost stana da biste ga prodali po većoj ceni, agencija za nekretnine novog doba može vam pomoći da ga oglasite i pametno pozicionirate na tržištu. Uz pomoć profesionalaca mnogo brže možete doći do potpisivanja kupoprodajnog ugovora i pritom ostvariti željenu dobit.

Pročitajte kako da opremite/renovirate stan i plasirate luksuzno uređen stambeni prostor po dobroj ceni – bez obzira na njegovu lokaciju.

Foto: Pexels / ilustracija

Luksuzan stan je pametan

Pouzdan način da povećate vrednost stana i privučete veći broj zainteresovanih kupaca jeste ulaganje u pametne karakteristike. Smart home je odavno aktuelan trend na tržištu nekretnina. S obzirom kako tehnologija napreduje, čini se da će pametne funkcije i Wi-Fi uređaji postati neophodnost u savremenom stambenom prostoru.

Prema tome, počnite od bezbednosnih sistema – umrežite alarm, video nadzor, interfone.  Pametni termostati, detektori požara, sigurnosne kamere, brave na vratima, svaka od ovih karakteristika nudi kupcima neophodan mir da uživaju u luksuznom enterijeru. Dodatno unapredite prostor kupovinom pametnih kućnih uređaja. Kuhinjski aparati se mogu povezati putem aplikacije, možete birati frižidere sa funkcijama brzog zamrzavanja, rerne sa tajmerom, sudomašine sa odloženim startom ciklusa pranja itd. Integracija svih funkcija u jedan smart sistem u velikoj meri će olakšati korišćenje uređaja.

Luksuz je u energetskoj efikasnosti

Energetska efikasnost je važna čoveku modernog doba i igra posebnu ulogu u procesu kupovine nekretnina. Naime, savremenom kupcu je stalo da živi u okruženju koje štedi energiju i pritom ima srodne karakteristike “zelenog” doma. Ekološki, smart stan ima izuzetnu vrednost, pa se stoga treba fokusirati na efikasnu toplotnu izolaciju, kvalitetnu stolariju koja dihtuje, LED osvetljenje i aparate visokog energetskog razreda (najbolje je da to bude A+, A++ i A+++ klasa).

Foto: Pexels / ilustracija

Lako održavanje – odlika koja vredi

Kupci luksuznih stanova traže mesto gde mogu mirno da uživaju u finim stvarima u životu. Bez obzira da li želite da prodate nekretninu odmah ili za neku godinu, pripremite svoj stan odmah. Po potrebi zamenite starije uređaje i druge glavne karakteristike, kao što je sistem za grejanje, na primer.

Ako pravite redizajn celokupnog enterijera, odlučite se za minimalističku varijantu, odnosno za onaj dizajn koji zahteva manje održavanja. Opredelite se za podove, tepihe, rasvetu i način oblaganja, odnosno bojenja zidova koji su laki za čišćenje.

Kancelarija na terasi

Ako želite da poradite na detaljima i unesete autentična i nesvakidašnja poboljšanja, onda je uređenje kućne kancelarije i više nego pametan potez. Naravno, na vrednost nekretnine značajno će uticati kancelarija na otvorenom. Ukoliko imate mogućnosti, veliku terasu i dovoljno novca – onda jedan deo terase možete prilagoditi za rad od kuće. Fantastičan pogled, biljke u saksiji i mali sto (koji možete koristiti i za predah kad imate goste) ne samo das u inspirativni, već i podižu cenu stana.

U slučaju da ne raspolažete velikom terasom, razmislite o uključivanju radnog prostora u enterijeru. Pametno rešenje može da bude rasklopiv sto ili da koristite paravan luksuznog dizajna da pregradite dnevni boravak i imate privatan kutak za posao.

Soba – garderober kao ogledalo glamura

Ništa ne govori tako jasno da ste uspešni i živite u glamuroznom i otmenom stanu od garderobe. Razmotrite opciju da jednu sobu potpuno preuredite u garderober. Ovom karakteristikom vaša nekretnina će definitivno privući pažnju kupaca. Takođe, vrlo je verovatno da će se svideti ženskom kupcu (nije tajna da žene uglavnom donose konačnu odluku u kupovini stana).

Kućni bioskop – za kupce istančanog ukusa

Ako nemate već kućni bioskop u svom prostoru, razmislite da dodate ovaj projekat na listu preuređenja enterijera. Prostor namenjen isključivo za uživanje u filmovima i televizijskim emisijama koje volite je jedno od onih poboljšanja koje gosti naročito vole. Sasvim je izvesno da kućni bioskop podiže vrednost nekretnine, i to mnogo više u odnosu na sumu koju treba uložiti u njegovu instalaciju.

Troškovi nadogradnje postojeće sobe u kućni bioskop mogu da variraju u zavisnosti od toga kakav zvučni sistem, televizor i nameštaj želite.

Otmeno kupatilo

Dobro dizajnirano kupatilo će uvek dodati vrednost stanu. Postoje kupci koji uživaju u renoviranju kupatila i ugradnji dizajna po sopstvenoj želji. Međutim, veliki je broj i onih koji neće želeti da se upuštaju u adaptiranje i radove u kupatilskom enterijeru i koji će biti oduševljeni prelepim kupatilom.

Foto: Pexels / ilustracija

Koristite naprednu tehnologiju u kombinaciji sa tradicionalnim elementima – otmena kada u bakarnoj boji i vodopad-tuš, ambijentalna rasveta, vodootporni televizor ugrađen u pločice i LCD panel. Digitalne slavine i WC daske, uopšteno, svaki od detalja no touch tehnologije bukvalno će prodati vaš stan umesto vas.

Povećajte stepen komfora instalacijom podnog grejanja u kupatilu (ili u celom stanu). Grejni elementi se postavljaju ispod poda, bilo da je reč o električnim kablovima ili o ugradnji cevi kroz koje protiče topla voda. Tajmeri ​​i termostatske kontrole daju vam mogućnost da prilagodite temperaturu i tajming po svom ukusu. Pošto je ova tehnologija grejanja energetski efikasna, neće koštati mnogo na mesečno nivou, a uz to možete računati i na unapređenje čistoće. Podovi se lako održavaju i pored udobnosti donose i pozitivan uticaj na zdravlje, jer pomažu u uklanjanju vlažnih područja, čineći kupatilo manje pogodnim za buđ.

Poseban fokus na bezbednost

Ako već nemate ugrađen bezbednosni sistem, instalacija sigurnih kamera je sasvim izvesno jedan od onih neizostavnih koraka u opremanju stana. Luskuzni enterijeri su posebno primamljivi provalnicima i sigurno je da želite da zaštitite svoju imovinu.

Moderan bezbednosni sistem bi trebalo da bude u stanju da spreči provale i krađu. Kamere će vam omogućiti da držite na oku svoj stan dok ste vani. Takođe, uvek možete povezati sa telefonom ceo sistem i reagovati u slučaju da se alarm oglasi, jer ćete dobiti upozorenje putem aplikacije. Savremena tehnologija omogućava i termičko snimanje, što vas može sačuvati od lažnih uzbuna.

Umesto zaključka

Razmislite koji projekti donose najbolji povraćaj ulaganja. Ako je spa dan vaša definicija blaženstva, onda definitivno treba da investirate u moderno kupatilo. Za one koji vole druženja, rešenje je ulaganje u kućni bioskop ili otmen dnevni boravak.

Poboljšanja stana mogu koštati mnogo novca i trebalo bi da ih pažljivo razmotrite pre nego što se upustite u proces renoviranja i opremanja enterijera. Međutim, jedno je sigurno, ukoliko imate sredstva, svako od ovih unapređenja povećava vrednost imovine – bilo da želite da prodate stan ili jednostavno unesete promene sa kojima biste voleli da živite.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI