Koje kućne uređaje odabrati za mali stan?

Koje kućne uređaje odabrati za mali stan?

Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Ljudi koji žive u manjim stanovima stalno traže rešenja kako da uštede prostor i povećaju komfor. Između ostalog, kupuju i uređaje posebno dizajnirane tako da optimizuju prostor izvlačeći iz njega maksimum.

Iako vam se na prvi pogled čini da u vašem malom stanu koji ste tek nedavno kupili nećete moći da instalirate sve što vam je potrebno od uređaja, zahvaljujući modernim rešenjima možete da dizajnirate vrhunsku kuhinju ili kupatilo u kome će stati svi aparati koji vam život čine lakšim.

Skučen prostor može kupovinu tehničkih uređaja učiniti prilično stresnom. Za razliku od tradicionalnih velikih kuća sa prostranim sobama i visokim plafonima, koje su opremljene ogromnim frižiderima i zamrzivačima, posebnim prostorijama za pranje veša i sl, mali stanovi su „osuđeni“ na izbor multifunkcionalnih aparata kako bi se iskoristio svaki milimetar slobodnog prostora.

Na sreću, proizvođači bele tehnike su odgovorili na zahteve sve većeg broja potrošača koji imaju ovakav problem. Štaviše, u poslednje vreme sve je veća potražnja za šporetima, frižiderima i veš mašinama manjih gabarita.

Birajte višenamenske uređaje, kao i one koji „idu u visinu“

Multifunkcionalnost i vertikala su ključne reči kada na raspolaganju imate malo životnog prostora. Drugim rečima, kombinovanje više uređaja u jedan bi moglo da bude jedno od rešenja. Takođe, razmislite o tome da iskoristite prazan prostor po vertikali.

Kada sve ovo uzmete u obzir, razmotrite neke od naših predloga za kupovinu aparata koji vam mogu olakšati život u malom stanu jer zauzimaju znatno manje prostora od većih uređaja sličnih karakteristika.

Mašina za pranje i sušenje veša

Ako već niste u mogućnosti da imate zasebnu prostoriju za veš (vešernicu), ili vam je kupatilo malo, najbolje je da uređaje poređate po vertikali.

Mašine za pranje veša, kao i mašine za sušenje veša sa bočnim punjenjem, obično potrošačima nude mogućnost postavljanja jedne na drugu, pogotovo ako kupujete one istih proizvođača. Tako, na primer, možete pronaći Whirlpool, Bosch, Samsung ili Electrolux mašine za sušenje veša koje se bez problema mogu postaviti iznad, odnosno na mašinu za pranje veša.

Takođe, možete napraviti postolje oko mašine za pranje i na njega postaviti mašinu za sušenje. Bitno je da postolje bude jako i stabilno i da može izdržati težinu jednog uređaja kao što je mašina za sušenje veša.

Ako ste ipak zabrinuti kako će sve to da izgleda i da jedan (gornji) uređaj ne ošteti drugi, u ponudi ćete pronaći kombinovane mašine za pranje i sušenje veša. Njihova prednost je u tome što ne morate nakon pranja vaditi veš iz jedne i stavljati u drugu. Ipak, treba napomenuti da su zasebni uređaji, uglavnom energetski efikasniji.

Prostor iznad aparata koji bi inače bio namenjen mašini za sušenje, sada će vam ostati slobodan za neku policu ili viseći ormarić za peškire.

Frižideri i zamrzivači

Dvokrilni frižideri i zamrzivači velikih zapremina su odlična opcija kada imate veliku površinu na raspolaganju. Međutim ako živite u malom stanu, razmislite o frižiderima manjih dimenzija koji će zadovoljiti vaše potrebe, a koji će podjednako dobro čuvati namirnice tako da ostanu pune vitamina potrebnih vašem organizmu.

Takođe, ako nemate dovoljno prostora i potrebu za odvojenim zamrzivačem, razmislite o kombinovanom uređaju koji u gornjoj polovini ima frižider a u donjoj zamrzivač. Naravno, sve ovo zavisi od brojnosti vaše porodice, odnosno od vaših potreba. Ako vam ipak treba malo veći frižider a kuburite sa prostorom, birajte one koji su viši a uži.

Isto tako, možete odabrati one modele frižidera koji su bez ručki, gde su umesto njih napravljena udubljenja za otvaranje vrata, jer u nekim slučajevima baš ta ručica može predstavljati problem za uklapanje.

Šporeti i rerne

Šporet i rerna su aparati bez kojih se ne može zamisliti nijedna savremena kuhinja. Često dolaze zajedno, kao jedan uređaj, ali ih u ponudi možete pronaći i kao odvojene.

Ako ipak poželite da imate odvojene uređaje a bojite se da ćete izgubiti na prostoru, ne brinite. Možete kupiti ugradnu rernu, koju možete postaviti na zid vaše kuhinje i koja će vam dati puno više pogodnosti nego klasična pećnica u sklopu šporeta, gde morate da se savijate kako biste ubacili ili izvukli jelo koje se peče.

Takođe, proizvođači danas nude ugradne indukcione ploče, različitih dimenzija, umesto klasičnih šporeta, pa i sa te strane ne morate brinuti da li ćete imati dovoljno prostora i da li vaša mala kuhinja može izgledati moderno.

Mašine za pranje sudova

Koliko puta ste pomislili dok ste ručno prali novu gomilu sudova da je krajnje vreme da nabavite mašinu koja će taj posao obavljati umesto vas i koliko puta ste odustali od te ideje jer u kuhinji nemate dovoljno mesta za jedan takav uređaj? Na sreću, danas se u ponudi mogu pronaći slim sudomašine, uže od standardnih i sa manjim kapacitetom za pranje. One se, isto kao i mašine standardnih dimenzija, izrađuju kao zasebni uređaji, ali i kao ugradni.

Na kraju, mali dom ne znači automatski i nedostatak stila, funkcionalnosti i udobnosti. Sa pravim malim aparatima sa kojima ćete uštedeti na prostoru, kao i sa pravim dizajnom, vaš stan može da izgleda prostranije nego što to zapravo jeste, a da opet u njemu imate sve uređaje koje jedan savremeni životni prostor treba da ima i koji olakšavaju život.

KOMENTARIŠI