Made in Serbia: Superoružje iz Kragujevca

Made in Serbia: Superoružje iz Kragujevca

Najbolji stručnjaci srpske vojne industrije kreirali su pušku za koju će se, kako trenutno stvari stoje, otimati armije širom sveta.

Kragujevačka fabrika “Zastava oružje” završila je razvoj nove modularne automatske puške u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 “grendel”, koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije na poligonu u Nikincima.

 To je puška koja ima izmenljivu cev, spada u poslednju generaciju automatskih pušaka, a po performansama u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja. Inženjeri “Zastava oružja” uspeli su da za manje od godinu dana naprave automatsku pušku, koja spada u oružje vojnika 21. veka.

Kako kažu vojni stručnjaci, takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svetu, a razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

U Srbiji je u Kragujevcu, kao i fabrici municije “Prvi partizan” u Užicu, sve to napravljeno, u projektu koji je predstavljao najviši prioritet Ministarstva odbrane i države.

Radi se, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koja je napravljeno po sistemu “kalašnjikova”, ali ima izmenjivu cev u dva kalibra. Ona još nema ime, međutim, jedinstvena je u svetu zbog kalibra “grendel”. Cev se ne navija, već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

– Nova puška ima takozvane pikatini šine, na gornjoj i donjoj oblozi i poklopcu, za prihvat svih optičkih i elektronskih sprava. Ima teleskopski preklapajući kundak, koji je napravljen od polimera. Može da se podešava po dužini u zavisnosti od situacije i prema ergonomskim potrebama vojnika. Magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a napravljen je i novi skrivač plamena na ustima cevi – objašnjava izvor “Blica” iz fabrike oružja u Kragujevcu.

Tokom svog razvoja, a najviše na samom kraju tog procesa, puška je ispitana u fabrici i na streljačkim poligonima u Kragujevcu i rezultati su bili odlični. Inače, prednost “grendel” kalibra jeste to što je trzaj manji, a postiže se ista preciznost kao sa metkom kalibra 7,63 milimetara.

Od 2008. godine je fabrika “Zastava oružje” postala zvanični snabdevač mirovnih snaga UN puškama M-21. Vojska je usvojila automatsku pušku M-21 A u svoje naoružanje. To oružje su koristili i vojnici iz Engleske, Škotske, Australije…

Podsećanja radi, nedavno je srpska vojna industrija već dobila pohvale iz sveta za dva svoja proizvoda: najnovija oklopna borbena vozila “miloš” i “lazar 3”.

“Miloš” pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila koje se koriste za široki dijapazon misija jedinica policije i oružanih snaga. Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije kao komandno vozilo za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica. Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

“Lazar 3” je, takođe, savremeno oklopno borbeno vozilo. Raspolaže automatskim bacačem granata od 30 mm i mitraljezom kalibra 7,6 mm.

Iračanima smo poklonili 30 tenkova T-55 za juriš na ISIS

Srpsko naoružanje imaće udela i u borbi protiv Islamske države, pošto poklanjamo Iraku 30 tenkova T-55. To je dogovor postignut na konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države u Vašingtonu.

Skupu je prisustvovao ministar odbrane Zoran Đorđević koji je preneo spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi protiv ISIS-a.

– Zaključak je da treba krenuti u odlučnu borbu protiv Islamske države. Kada je u pitanju Irak, pokušaće taj problem da reše vojno, a što se tiče Sirije, na politički način. Očekuje se vrlo brzo kraj i slom Islamske države – rekao je Đorđević nakon konferencije.

Kako kaže ministar, poslednja inicijativa Srbije je da pored tenkova T-55 Iraku pokloni i medicinsku opremu i lekove.

Tenk T-55 pripada grupi sovjetskih tenkova srednje težine. Naoružan je topom kalibra od 100 milimetra i mitraljezom kalibra od 12,7 milimetra. Borbeni komplet topa sačinjavaju 56 granata i jedno potkalibarno zrno.

KOMENTARIŠI