Kragujevačka fabrika “Zastava oružje” završila je razvoj nove modularne automatske puške u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 “grendel”, koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije na poligonu u Nikincima.

 To je puška koja ima izmenljivu cev, spada u poslednju generaciju automatskih pušaka, a po performansama u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja. Inženjeri “Zastava oružja” uspeli su da za manje od godinu dana naprave automatsku pušku, koja spada u oružje vojnika 21. veka.

Kako kažu vojni stručnjaci, takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svetu, a razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

U Srbiji je u Kragujevcu, kao i fabrici municije “Prvi partizan” u Užicu, sve to napravljeno, u projektu koji je predstavljao najviši prioritet Ministarstva odbrane i države.

Radi se, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koja je napravljeno po sistemu “kalašnjikova”, ali ima izmenjivu cev u dva kalibra. Ona još nema ime, međutim, jedinstvena je u svetu zbog kalibra “grendel”. Cev se ne navija, već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

– Nova puška ima takozvane pikatini šine, na gornjoj i donjoj oblozi i poklopcu, za prihvat svih optičkih i elektronskih sprava. Ima teleskopski preklapajući kundak, koji je napravljen od polimera. Može da se podešava po dužini u zavisnosti od situacije i prema ergonomskim potrebama vojnika. Magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a napravljen je i novi skrivač plamena na ustima cevi – objašnjava izvor “Blica” iz fabrike oružja u Kragujevcu.

Tokom svog razvoja, a najviše na samom kraju tog procesa, puška je ispitana u fabrici i na streljačkim poligonima u Kragujevcu i rezultati su bili odlični. Inače, prednost “grendel” kalibra jeste to što je trzaj manji, a postiže se ista preciznost kao sa metkom kalibra 7,63 milimetara.

Od 2008. godine je fabrika “Zastava oružje” postala zvanični snabdevač mirovnih snaga UN puškama M-21. Vojska je usvojila automatsku pušku M-21 A u svoje naoružanje. To oružje su koristili i vojnici iz Engleske, Škotske, Australije…

Podsećanja radi, nedavno je srpska vojna industrija već dobila pohvale iz sveta za dva svoja proizvoda: najnovija oklopna borbena vozila “miloš” i “lazar 3”.

“Miloš” pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila koje se koriste za široki dijapazon misija jedinica policije i oružanih snaga. Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije kao komandno vozilo za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica. Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

“Lazar 3” je, takođe, savremeno oklopno borbeno vozilo. Raspolaže automatskim bacačem granata od 30 mm i mitraljezom kalibra 7,6 mm.

Iračanima smo poklonili 30 tenkova T-55 za juriš na ISIS

Srpsko naoružanje imaće udela i u borbi protiv Islamske države, pošto poklanjamo Iraku 30 tenkova T-55. To je dogovor postignut na konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države u Vašingtonu.

Skupu je prisustvovao ministar odbrane Zoran Đorđević koji je preneo spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi protiv ISIS-a.

– Zaključak je da treba krenuti u odlučnu borbu protiv Islamske države. Kada je u pitanju Irak, pokušaće taj problem da reše vojno, a što se tiče Sirije, na politički način. Očekuje se vrlo brzo kraj i slom Islamske države – rekao je Đorđević nakon konferencije.

Kako kaže ministar, poslednja inicijativa Srbije je da pored tenkova T-55 Iraku pokloni i medicinsku opremu i lekove.

Tenk T-55 pripada grupi sovjetskih tenkova srednje težine. Naoružan je topom kalibra od 100 milimetra i mitraljezom kalibra od 12,7 milimetra. Borbeni komplet topa sačinjavaju 56 granata i jedno potkalibarno zrno.

KOMENTARIŠI