Major policije ima poruku za vozače pred praznik

Major policije ima poruku za vozače pred praznik

Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Za mnoge je danas poslednji radni dan pred vaskršnje praznike pa se kasnije posle podne očekuju velike gužve na putevima. Saobraćana polcija će uobičajeno pojačati kontrole na svim najfrekventnijim putnim pravcima u zemlji.

Major Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije apeluje na vozače da se naoružaju strpljenjem. Upozorava da čekanje na naplatnim rampama i graničnim prelazima “ne nadoknađuju” prebrzom vožnjom, ističući da je to uzrok svake druge nesreće u Srbiji.

Tokom vaskršnjih praznika zaključno sa ponedeljkom, kako kaže major Aleksandar Radenković, saobraćajna policija kontrolisaće prekršaje čije kršenje najviše utiče na nastanak nezgoda i težinu posledica. To su, kaže, alkohol, psihoaktivne supstance, prekoračenje brzine i nevezivanje pojaseva, kako na prednjim sedištima tako i na zadnjoj klupi kao i upotrebu dečjih sedišta.

Radenković je apelovao na vozače da se naoružaju strpljenjem.

Upozorio je da čekanje na naplatnim rampama i graničnim prelazima “ne nadoknađuju“ prebrzom vožnjom budući da što je veći broj vozila to je mogućnost da se dogodi nesreća veća.

Ukazuje na to da je tokom prošlogodišnjih vaskršnjih praznika, od Velikog četvrtka do drugog dana Vaskrsa, šest osoba poginulo, a 184 su povređene u saobraćajnim nesrećama.

Kako kaže za RTS, policija će delovati i preventivno u zonama najfrekventnijih puteva ali, ističe, najvažnije je da učesnici u saobraćaju budu disciplinovani.

Više od 100 poginulih u prva tri meseca 2023.

Navodi da je u prva tri meseca ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 105 osoba, dok je oko 3.500 povređeno.

Iako je manje poginulih i povređenih nego lane, Radenković naglašava da je to daleko veći broj od onoga koji bi mogao da se smatra prihvatljivim, a to su bilansi najrazvijenijih zemalja EU.

Kako je konstatovao, dnevni prosek je veći od jedne poginule osobe.

Radenković apeluje na građane i da praznuju odgovorno i da svojim ponašanjem pomognu saobraćajnoj policiji da stanje na putevima bude što bezbednije.

Jedna loša odluka koja menja život

Podseća da samo jedna loša odluka kao što je vožnja pod dejstvom alkohola može da promeni život osobe koja je za volanom kao i njegove porodice.

U okviru zajedničke akcije saobraćajnih policija u 30 zemalja Evrope, major Radenković najavljuje da će se tokom cele naredne nedelje na putevima pojačano kontrolisati brzina vozila.

“Svaka druga nesreća u Srbiji je posledica prebrze vožnje tako da će policija ne samo ručnim radarima već i radarima u sistemu video-nadzora, merenjem prosečne brzine kao i presretačima pojačano kontrolisati vozače tokom cele naredne nedelje”, naglašava Radenković.

KOMENTARIŠI