Mali: Novi blok B3 u Termoelektrani Kostolac najvažniji projekat

Mali: Novi blok B3 u Termoelektrani Kostolac najvažniji projekat

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarali su danas sa Lo Ćeiem, direktorom kineske kompanije CMEK (China Machinery Engineering Corporation).

Zajedno su razgovarali o završetku izgradnje novog bloka B3 u Termoelektrani Kostolac – najvažnijeg projekta kada je energetski sistem Republike Srbije u pitanju.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata u energetskom sektoru Srbije. Razgovarali smo o izazovima u izvođenju radova i načinima kako da te radove ubrzamo. To će biti prvi pogon od 1991. u Srbiji stavljen u funkciju“, rekao je Mali i najavio nove sastanke na ovu temu u narednih desetak dana.

Kako je rekao, neophodno je da kineska i srpska strana zajedno prate dinamiku izvođenja radova u narednih nekoliko meseci.

“Ovaj ogroman projekat je od strateškog značaja za Republiku Srbiju i zato zajednički radimo na tome da on što pre bude i završen“, istakao je Siniša Mali i zahvalio se sagovornicima na konstruktivnom razgovoru.

On je dodao da će snaga novog pogona biti 350 megavata i da će dugoročno obezbediti dodatnu sigurnost našeg elektro – energetskog sistema.

Kako je istakao, blokom B3 dobićemo novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, prvo nakon skoro četiri decenije, koje će dovesti do energetske nezavisnosti Srbije i stabilnog snabdevanja građana i privrede.

Ministar Mali je naveo da Kina i Srbija imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, a da je energetika jedna od njih.

“Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo koje se neprekidno produbljuje i to pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga“, istakao je potpredsednik Vlade i dodao da saradnja dve zemlje daje bogate rezultate.

Lo Ćei se zahvalio na ukazanom poverenju navodeći da je kompanija CMEK zainteresovana za dalju saradnju na novim projektima.

KOMENTARIŠI