Foto: YT screenshot

Prodavci na pijacama koji se bave prodajom robe široke potrošnje obveznici su nove eFiskalizacije i moraju da imaju fiskalne račune.

To je poručio ministar finansija Siniša Mali povodom današnjeg protesta pijačnih prodavaca.

On je naveo da mora da postoji red i da je prodaja robe široke potrošnje na pijacama bez izdavanja fiskalnog računa zapravo primer nelojalne konkurencije onima koji robu te vrste prodaju u prodavnicama.

Mali je naveo da je bilo i slučajeva da su na pijacama prodavana sredstva za čišćenje koja su sadržavala kancerogene materije.

“Mora da se uvede red, da se zna kvalitet robe koja se prodaje, mora da postoji ulaz i izlaz za tu robu, kao i u prodavnicama. Za to što neko nema fiskalnu kasu ne može biti opravdanje to što je vreme loše ili je jako sunce. Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo dovesti u pitanje sistem fiskalizacije”, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska novog kontrolnog centra Poreske uprave.

Istakao je da za razliku od prodavaca robe široke potrošnje na pijacama, prodavci koji prodaju svoje proizvode, odnosno voće i povrće koje su sami proizveli, a reč je o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne moraju da imaju svoje fiskalne kase.

KOMENTARIŠI