Kraljičina plaža, Turska, Foto: Urban City / B.P. // Arhiva 2007.

Do pre nekoliko decenija, Marmaris je bio malo ribarsko naselje i nosio je naziv Fiskos. Danas važi za jednu od najlepših destinacija na turskoj obali.

Udaljen 150 kilometara od aerodroma Milas, 100 kilometara od Bodruma i 80 kilometara od Kušadasija – Marmaris važi za biser egejske obale.

Ostrvo Sedir, Turska, Foto: Urban City / B.P. // Arhiva 2007.

Poznat je i kao grad koji ne spava, odnosno lokacija na kojoj 24 sata dnevno možete pronaći niz interesantnih dešavanja. Duž cele obale otvoreni su barovi, kafići i restorani – što privlači veliki broj turista koji nakon dugog dana na plaži žele da uživaju u bogatom noćnom životu i sjajnim gastronomskim specijalitetima.

Treba naglasiti da je tokom leta dostupan i taksi kojim možete da posetite neke od turskih i grčkih ostrva, a najpopularnije su posete Rodosu.

Kraljičina plaža, Turska, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

U Marmarisu se možete sunčati na više od deset kilometara obale. Plaže su prilagođene deci i odraslima, a pesak je uglavnom crn i šljunkovit. Gornja polovina plaža je prekrivena suncobranima i ležaljkama koje je moguće iznajmiti po pristupačnim cenama. More je toplo, čisto i idealno za plivanje. Ukoliko želite da posetite neke od obližnjih plaža – koristite bus dolmuš.

Marina u Marmarisu, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

S druge strane, više o istoriji grada možete saznati kroz posetu Zavičajnom muzeju Kaparcuk (dvorac Marmaris) u kojem nakon posete možete da kupite suvenir i odmoriti uz šoljicu kafe. Unutar dvorca je smešteno sedam velikih galerija sa posebnim artefaktima sa drevnih nalazišta u okolini.

Nedaleko od bisera egejske obale nalazi se Efes, jedan od najlepših i najbolje očuvanih drevnih turskih gradova. Turisti ovde mogu da obiđu ostatke jedne od tri najznačanije antičke biblioteke.

Centar Marmarisa, Turska, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

U Efesu se nalazi i jedno od sedam svetskih čuda. U pitanju je hram boginje Artemide, nekad najveće građevine u Grčkoj i najlepše u Efesu. Okružen sa 127 stubova (visine 18 metara) koji su raspoređeni u četiri reda, u njegovom centru je bila statua Artemide (visine 15 metara) napravljena od zlata i slonovače. Osvetljavale su je upaljene baklje. Hram je srušen 262. godine i danas je vidljivo samo nekoliko njegovih ostataka i jedan čitav stub.

U blizini Marmarisa se takođe nalaze i Pamukale. Prema legendi, kupanje u ovoj vodi podmlađuje ljude.

Spomenik turskom astronautu u Marmarisu, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Još jedna legenda govori o ostrvu Kleopatra, gde se navodno istoimena egipatska kraljica kupala pre više od 2.000 godina. Ova destinacija svake godine privlači veliki broj posetioca zbog kristalno čiste vode i prelepih plaža na kojima se nalazi beli pesak – koji navodno pomaže u lečenju opekotina.

Poslednja lokacija koju ćemo vam preporučiti, a uz koju se veže tragična priča je Kizkumu plaža. Jeste li ikad poželeli da hodate po vodi? Ovde možete da uradite nešto slično. Naime, zbog veoma plitkog mora moguće je hodati nešto više od 600 metara prema otvorenom moru. Ovo mesto je poznato i kao Isusova plaža.

Amfitetatar, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Tragična legenda iza nastanka ovog puta prema otvorenom moru zvuči ovako – u blizini ove plaže nekada živela kraljevska porodica. Princeza se zaljubila u lokalnog ribara, pa je zbog susreta s njim neretko bežala iz dvorca. Nakon što je njen otac (kralj) saznao za ovu vezu, proterao je ribara iz grada – što je slomilo princezino srce.

Nastavila je da posećuje plažu i čeka povratak svoje velike ljubavi. Kad god bi otišla na plažu, šaku peska bi bacala u more kako bi napravila put koji vodi prema ribaru.

Spomenik turskom astronautu u Marmarisu, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Nakon što je kralj otkrio njen plan, poslao je čuvare da je dovedu kući. Međutim, bežeći od njih – princeza je pretrčala nekoliko stotina metara plaže i zatim pala u otvoreno more.

KOMENTARIŠI