Krizni štab za suzbijanje širenja koronavirusa zasedao je danas, dan nakon što je u Srbiji dostignut rekordan broj novozaraženih – 512. Iako se očekivalo, nove, strože mere nisu donete, a akcenat je stavljen na rigoroznu primenu postojećih. Ove mere su trenutno na snazi u Srbiji.

Obavezno nošenje maski u zatvorenom, na otvorenom preporučeno

Nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorima, gradskom prevozu, dok se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom.

Tamo gde, na otvorenom, nije moguće održati fizičku distancu, na primer u redovima, nošenje maske je obavezno.

Kazna za nenošenje maske u gradskom prevozu je 5.000 dinara, a kontrolu sprovodi sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Držanje fizičke distance

U zatvorenom i na otvorenom treba držati fizičku distancu od najmanje 1,5-2 metra.

Fizičku distancu mora držati i publika na kulturnim i drugim manifestacijama i predstavama, kao što su bioskopi i pozorišta.

Zabranjeno okupljanje više od 30 osoba

Lokalnim samoupravama zabranjeno je da daju specijalne dozvole za organizaciju različitih okupljanja. U zatvorenom je zabranjeno okupljanje više od 30 ljudi.

Žurke, svadbe i druge privatne proslave apostrofirane su kao najopasnija mesta za prenošenje zaraze. Preporučeno je da se i predstojeće slave obeležavaju u krugu porodice i uz pridržavanje epidemioloških mera.

Ograničeno radno vreme

Ugostiteljski i trgovinski objekti ne smeju da rade posle 23 sata. Do nedavno je ugostiteljskim objektima koji imaju baštu bio dozvoljen rad do jedan sat posle ponoći.

U kafić se mora ući sa maskom, koja se može skinudi kada se sedi za stolom. Ako se ide u toalet ili se objekat napušta, maske ponovo mora da se stavi.

Posle 23 sata mogu raditi apoteke i pojedine pumpe.

Obavezan negativan test za građane koji dolaze iz regiona 

Stranci koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije moraju imati obavezan pi-si-ar test prilikom ulaska u Srbiju, i to ne stariji od 48 sati.

Nadzor za putnike povratnike

Svi građani Srbije koji se po putovanju vraćaju u zemlju nalaze se pod zdravstvenim nadzorom. Na portalu e-Zdravlje treba da se prijave, urade test samoprocene i vode računa o promenama zdravstvenog stanja tokom deset dana.

Ukoliko dobiju simptome kovida-19, treba da se jave u kovid abulantu.

U sredu najveći broj zaraženih od početka epidemije 

Juče je u Srbiji zabeleženo 512 novih slučajeva koronavirusa, što je rekord od početka epidemije u martu ove godine.

Na bolničkom lečenju je 490 osoba, a stručni štab strahuje da bi moglo da dođe do ubrzanog širenja koronavirusa u Srbiji.

Krizni štab je danas zasedao i, iako je javnost očekivala usvajanje strožih mera, do toga nije došlo.

Jedina novost nakon današnje sednice jeste donošenje odluke o uvođenju brzih antigenskih testova, tamo gde je to odgovarajući indikovani test.

Nadležni su više puta do sada apelovali da je neophodno da se svi građani pridržavaju mera, a da je na lokalnim samouprava da nadziru i kontrolišu njihovo sprovođenje, i, ako treba, kažnjavati prekršioce.

Predrag Kon nedavno je za RTS rekao da je frustriran zbog toga što mnogi krše mere i što kontrola nije adekvatna.

Imunolog Srđa Janković epidemiološku situaciju u Srbiji ocenjuje kao preteću.

KOMENTARIŠI