Foto: Urban City / I.P.

Najskuplja je ona energija koje nema, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović za RTS i dodala da je za Srbiju i za građane Srbije važno da struje i gasa ima po cenama koje su garantovane. Poručila je da javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i mnogo brža i da iz ove energetske krize treba naučiti da je potrebno pripremati se za krize.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović navela je da ceo svet trese energetska kriza, pošto je zabeležen najbrži postrecesijski rast u poslednjih 80 godina i da je potražnja za energijom ogromna.

“Ja mislim da je najskuplja ona energija koje nema. Ono što je važno za Srbiju i za građane Srbije je da energije ima, i struje i gasa, i toga će biti za građane po cenama koje su garantovane. Ono što je ozbiljno pitanje jeste pitanje cena i dugoročnog ugovora i dodatnih količina i svega onoga što je predsednik pominjao i to je nešto o čemu se pregovara”, istakla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će cena struje i gasa za građane ostati ista do kraja grejne sezone, kao i da će EPS dodatno pregovarati o cenama struje za industriju.

Zorana Mihajlović je naglasila da iz ove energetske krize treba naučiti da je potrebno pripremati se za krize.

“Zato što se cene gasa nisu desile kao šok, nisu se desile sad, pa smo odjednom svi izgubljeni i ne znamo šta nam je sa cenama gasa u Evropi i svetu. Cene su počele da rastu još u proleće ove godine, vezano i za gas i vezano za struju. Javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i mnogo brža”, kazala je Zorana Mihajlović.

Dodala je da to nije i kritika na njen račun, već da je kritika usmerena direktno prema javnim preduzećima.

“Ovo je kritika direktno na javna preduzeća čija je obaveza bila da obezbede energetsku bezbednost, a ne da se posle toga zaklanja iza predsednika i da ga moli da pregovara sa predsednikom druge države kako bi se izašlo iz tog problema”, istakla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da se znalo da EPS ulazi u remonte i da je trebalo da vode računa o tome kako će nadomestiti struju još na proleće.

“Ako se bude dopustilo da sve radi ministarstvo, onda nam javna preduzeća nisu potrebna”

Mihajlovićeva je rekla da javna preduzeća podnose izveštaje Ministarstvu privrede i da, ako se bude dopustilo da sve radi ministarstvo na čijem je ona čelu, onda nam, kako je rekla, javna preduzeća nisu potrebna.

“Onda dajte da sklonimo sve direktore, dajte da ta preduzeća usisamo u Vladu Republike Srbije, pa da mi upravljamo tim preduzećima, što je, takođe, varijanta, nemam ništa protiv, ali bismo onda svakako bili pripremljeniji”, navela je Mihajlovićeva.

Na pitanje da li građani plaćaju najveći ceh, Zorana Mihajlović je rekla da plaća država, zbog toga što će “država uvek za svoje građane obezbediti ono što je potrebno, ne pitajući za cenu”.

“Ozbiljno je pitanje da li država treba stalno da stane iza tih preduzeća koja ne rade svoj posao. To je definitvno kritika ka tome, ali kad se završi kriza, onda treba stvari posložiti i videti šta je ko trebalo da uradi, a nije i šta je čija odgovornost, čija god ona bila, ako se smatra da je i od ministarstva”, kazala je Mihajlovićeva.

Dodala je da je važno da se sada cene prate i da je važno da se obezbede dovoljne količine gasa i da se vidi da li je moguće da se obezbedi neka vrsta moratorijuma na cenu gasa do završetka grejne sezone, kao i da se na taj način obezbedi gasna stabilnost.

“Moramo da vodimo računa o tome za šta nam koriste akcize za gorivo”

Govoreći o cenama goriva, Mihajlovićeva je rekla da će se formirati grupa koja će pratiti cene.

“Moramo da vodimo računa o tome za šta nam koriste te akcize koje mi uzimamo iz jednog litra derivata. Da li mi možemo sve to da prekinemo, da kažemo smanjićemo akcize, a onda nećemo posle toga imati dovoljno novca za neke druge stvari”, rekla je Zorana Mihajlović i dodala da se sa Ministarstvom finansija i svima koji su u tom sistemu razmatra kako da budemo održivi.

Istakla je da je najvažnije da Srbija ima dovoljno energenata i da su struja i gas prioritet za Srbiju.

U Dimitrovgradu će 54 domaćinstva dobiti ugovore i početi sa zamenom stolarije, a u narednih mesec dana očekuje se da će zamena, kako je rekla Mihajlovićeva, početi i u drugih 60 opština.

“To je jedna od jako važnih stvari, ako pričamo o energiji. Smanjiće račune građanima, ali će pomoći državi da se troši manje električne energije. Ako budemo bili dosledni, ako budemo izdvajali novac za energetsku efikasnost, mi smo za tri godine sigurno smanjili našu potrošnju električne i toplotne energije za minimum 20 procenata”, naglasila je Zorana Mihajlović.

Dodala je da je sada raspisan i konkurs za solarne panele i da se na taj konkurs prijavilo oko 40 opština.

KOMENTARIŠI