Mihajlović: Struja treba da poskupi da bi EPS obezbedio proizvodnju

Mihajlović: Struja treba da poskupi da bi EPS obezbedio proizvodnju

Foto: Urban City / I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da bi električna energija trebalo da poskupi, kako bi Elektroprvreda Srbije mogla da nabavi opremu za proizvodnju uglja.

Mihajlovićeva je na konferenciji “Obnovljivi izvori energije -prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael” u Privrednoj komori Srbije rekla da razume što predsednik Aleksandar Vučić kaže da struja neće da poskupi i dodala da je njen posao da kaže zašto bi to ipak trebalo da se dogodi.

“Ja razumem predsednka kada kaže da mora da vodi računa o celoj teritoriji Srbije i da obezbedi sve što je u ovoj krizi potrebno, pre svega mislim na hranu, ali i sve ostalo i on to odlično radi. Ali, isto tako ja moram da kažem da je posao Ministarstva i moj lično da stvorimo uslove da EPS i druga energetska preduzeća mogu da funkcionišu, ne samo u ovoj krizi, nego da obezbede dovoljne količine električne energije da ne uvozimo ugalj. Jer, ako imamo EPS koji uvoz struju i ugalj, onda nam ne treba EPS”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija može da bude samodovoljna, i da čak izvozi.

“Moj posao je da pomognem EPS-u kome treba mnogo više novca da uloži u opremu koja je potrebna da bi sledeću godnu, ne ovu zimu, jer ove ćemo sigurno uvoziti struju, ali da sledeću zimu 2023/2024. EPS proizvodi dovoljno za nas i ima mogućost da je izvozi”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je građanima poručila da struja nije jeftina, jer je to najplemenitji oblik energije i da ćemo morati svi da štedimo i ponašamo se racionalno.

“EPS-u treba novac, on taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali im treba i cena električne enerije”, porucila je Mihajlović.

Procenila je da će oko 200.000 domaćinstva biti obuhvaćeno povlasticama za plaćanje električne energije kada bude usvojena odgovarajuća Uredba Vlade.

KOMENTARIŠI