Mihajlović u Kostolcu: EPS neće biti privatizovan, neće otpuštati radnika

Mihajlović u Kostolcu: EPS neće biti privatizovan, neće otpuštati radnika

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

EPS neće biti privatizovan niti će optuštati radnike, rekla ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da je cilj reforme jačanje i širenje tog preduzeća, koje treba da bude “regionalni igrač”.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da EPS neće biti privatizovan niti će optuštati radnike, kao i da cilj reforme jačanje i širenje tog preduzeća, koje treba da bude “regionalni igrač”.

“To je vizija i to je cilj reforme EPS-a”, poručila je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Kostolcu.

Poručila je da EPS neće otpuštati radnike, već naprotiv da EPS-u nedostaje stručna radna snaga i da su tom preduzeću potrebni ljudi, od najstručnijih do običnih radnika.

“To znači širenje i jačanje EPS-a i njegova regionalna pozicija. Srbija ima fantastičnu poziciju kao zemlja i EPS treba da sledi tu poziciju Srbije i da bude regionalni igrač”, poručila je Mihajlović.

Podseća da je vlada nedavno donela dva važna zaključka od kojih se jedan jedan tiče budućnosti EPS, a drugi promena u Srbijagasu.

“To tačno za početak znači, kao prvi korak ali ne i jedini, kada pričamo o EPS-u razdvajanje distributivne delatnosti, ODS (operator distributivnog sistema) svakako postoji, ali jedan deo i zaposlenih i tehničkih centara postoji unutar EPS-a i to mora negde da se spoji i da bude mnogo efikasnije i preglednije”, ističe ministarka.

Kaže da cilj promena nije samo razdvajanje delatnosti nego daljeg većeg ulaganja u te delatnosti.

“U distributivni sistem mora da se uloži puno novca, on mora da smanji svoje tehničke i netehničke gubitke i mora da postane moderno preduzeće. Kao što će u EPS – u potpuno drugačije izgledati plan investiranja, jer će EPS da poveća svoje investicije u hidroelektrane, kao i zaštitu životne sredine”, navela je Mihajlović.

Ministarka ističe da je EPS baza energetske bezbednosti naše zemlje i da zbog toga EPS neće biti privatizovan niti će otpuštati svoje radnike.

Kada je reč o reformi Srbijagasa, Mihajlović kaže da je prvi korak isto odvajanje delatnosti distribucije i delatnosti transporta gasa.

“Ta dva predzeća ne mogu da budu odvojena samo na papiru. Transportgas je jako važno preduzeće i mora da ima svoje zaposlene i svoju imovinu”.

I kao ODS tako i Transportgas i distribucija gasa moraju da imaju licence, rekla je Mihajlović, dodajući da ne živimo u srednjem veku već u ozbiljnoj i modernoj državi.

Kaže da sledi nastavak investiranja Srbijagasa u interkonektore sa regionom.

“Mi se povezujemo sa dosta zemalja u regionu i moramo da gradimo naše intekonkcije sa reigonom. Dakle, jedno je pravno- administrativni deo podele delatnosti, da bi uopšte znali gde su troškovi i prihodi, a drugi deo jeste nastavak i povećano investiranje”.

Mihajlović poručuje da i EPS i Srbijagas mogu da budu mnogo jače kompanije nego što su sada.

Takođe, ističe da reformisanje ne znači povećanje cena, naročito kada je reč o Srbijagasu, već da može da doprinese padu cene prirodnog gasa. Dodaje da ima puno takvih primera.

Za građane je najvažnije da imaju kvalitetnu isporuku struje i gas dobrog kvaliteta, kaže Mihajlović.

Mihajlović: Izgradnja bloka “Kostolac B3” mora biti brža

– Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas u Kostolcu kineskim izvođačima “CMEC”, koji grade novi blok “Kostolac B3”, da moraju stati u red uspešnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji i završe izgradnju tog bloka u što kraćem roku.

Mihajlović je novinarima rekla da izgradnja novog blok uveliko kasni, da je taj izvođač bio jedan od prvih koji je najavio da će izgradnja kasniti zbog pandemije i istakla da su za završetak radova dali novi rok, kraj 2022. godine.

“Novi predlozi od izvođača su za nas neprihvatljivi, a to je da bi ovaj blok trebalo da bude završen krajem 2022. godine, to za mene znači 2023. godina. Iz iskustva koje imam od prethodnih godina znam da je moguće pokrenuti radove mnogo brže i to je razlog zašto sam ja danas ovde”, rekla je Mihajlović.

Ističe da je želela da zajedno sa direktorom EPS-a Miloradom Grčićem pošalje jasnu poruku izvođačima da ni Ministarstvo ni EPS “neke stvari neće tolerisati”, bez obzira na ugovor koji je, kaže, ključ u ruke.

Mihajlović je kazala da je Ministarstvo imenovalo ljude koji će zjedno sa EPS-om činiti jedan mali tim koji će pomagati izvođaču u smislu ljudstva i dovoženja opreme na vreme.

Poručila je da je to najveće gradilište u oblasti energetike i istakla da je izgradnja bloka “Kostolac B3” jako važna za energetski sistem Srbije.

Istakla je da je ugovor sa kineskim izvođačem o izgradnji tog bloka potpisan 2013. godine.

Mihajlović je navela i da na tom gradilištu ima više građevinskih dozvola nego radova, da nedostaju radnici, inženjeri, ali i mnogo više efikasnosti.

“Kao neko ko je vodio saobraćaj i velika gradilišta, moram da priznam da nijedno gradilište nije stalo niti je usporilo svoj rad tokom pandemije u građevinarstvu i saobraćajaju. Isto tako očekujem da se stvari i ovde poprave”, podvukla je Mihajlović.

Kaže da je EPS-u potreban taj blok, ako i nove investicije, te najavila da se u 2021. može očekivati više ulaganja, naročito u zaštiti životne sredine, a koja će dovesti do jake elektroprivrede.

Milorad Grčić rekao je da je stanje na gradilištu u Kostolcu u značajnoj meri u fazi kašnjenja, te da je izgubiljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova 2018.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata za EPS, izgradnja 350 megavatnog bloka. Važno je da se što pre završi i bude na mreži. Ugovor je po principu ključ u ruke. Srećan sam zbog pomoći koju ćemo imati od Ministarstva, jer ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS-a i stabilnosti snabdevanja električnom energijom”, rekao je Grčić.

Dodao je da je uveren da će, bez obzira na sve probleme, radovi biti ubrzani i da će se početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu.

Naime, novi blok „Kostolac B3“ snage 350 Mv, jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon skoro tri decenije.

EPS će dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

Očekivana godišnja proizvodnja oko 2,2 milijarde kilovat-časova električne energije.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009.

Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEC (China Machnery an Engineering Corporation), jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze.

Ugovor za drugu fazu potpisan je 2013. godine.

KOMENTARIŠI