Ministar Ružić sa predstavnicima lokalnih samouprava o unapređenju uslova poslovanja

Ministar Ružić sa predstavnicima lokalnih samouprava o unapređenju uslova poslovanja

Predstavnici 18 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uspešno prošle ili prolaze kroz proces sticanja sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) razgovarali su danas sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem.

Među ovih 18 lokalnih samouprava bio je i Grad Požarevac. Grad je predstavljao načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović.

Oni su razgovarali i sa rukovodstvom Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o tome kako da drugi gradovi i opštine steknu taj pečat kvaliteta i na taj način unaprede uslove poslovanja.

Ružić je rekao da njegovo ministarstvo podržava program certifikacije jer olakšava i unapređuje rad lokalnih samouprava, koje su najbliže građanima.

Foto: Grad Požarevac

„I sami, kroz poseban fond ministarstva, podržavamo opštine i gradove da budu efikasniji i podignu kvalitet života građana. Fond je ove godine iznosio 490 miliona dinara, sledeće ćemo obezbediti 520 miliona, iako smo, pre samo nekoliko godina, počeli sa svega 10 miliona. Na putu ka dobijanju ove vredne podrške, kao plus smo istakli BFC certifikat“, rekao je Ružić.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić je rekao da su certifikovane opštine prolaskom kroz BFC SEE program unapredile poslovno okruženje za 70 odsto zahvaljujući jasnim smernicama kako da u rad lokalne administracije uvedu najviše međunarodne standarde povoljnog poslovnog okruženja. U Srbiji je Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. kao jedinstvena inicijativa za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privredi, a 2012. priključile su se i zemlje regiona. Do sada su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces certifikacije i još 33 su u procesu.

Na današnjem radnom susretu sa ministrom Ružićem i rukovodstvom NALED-a prisustvovali su predstavnici Novog Sada, Šapca, Ćuprije, Stare Pazove, Pančeva, Sombora, Leskovca, Čačka, Niša, Raške, Rume, Požarevca, Subotice, Velike Plane, Bora, Užica, Gornjeg Milanovca i Pećinaca.

KOMENTARIŠI