Ministarka: TE Kostolac B3 uskoro na mreži

Ministarka: TE Kostolac B3 uskoro na mreži

Foto: Urban City // I.P.

Nakon sprovođenja javnog poziva za strateškog partnera za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana snage jedan gigavat, sada se pregovara o komercijalnim uslovima sa izabranim konzorcijumom koji predvodi Hyundai Engineering, izjavila je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

Tokom razgovora sa Misijom MMF-a koju predvodi Donal Mekgetigan u okviru treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom, ona je navela i da se intenzivno vode razgovori o obezbeđivanju finansiranja za izgradnju RHE Bistrica, za koju se izrađuje prostorni plan.

Prema njenim očekivanjima, novi blok TE Kostolac B3 treba uskoro da se nađe na mreži, a u prvoj polovini iduće godine će biti na mreži i prvi vetropark EPS-a u Kostolcu.

Ministarka je dodala da se završava i izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, što je trenutno najveći ekološki projekat u termoelektranama u Evropi i treći najveći u svetu, koje će biti pušteno u rad u narednih nekoliko nedelja.

Đedović Handanović je navela da je, kad je energetski sektor u pitanju, u fokusu aktuelne revizije stendbaj aranžmana energetska sigurnost i bezbednost.

Govoreći o situaciji u energetskom sistemu, navela da rezerve uglja na deponijama TE Nikola Tesla A i B i TE Kostolac trenutno iznose približno 2,2 miliona tona, te da su trenutne hidrološke rezerve dva puta veće u odnosu na septembar prošle godine, i skoro 40% veće u odnosu petogodišnji prosek.

Da li nas očekuje reformacija EPS-a?

Jedna od tema razgovora sa misijom MMF bilo je i reformisanje Elektroprivrede Srbije. Rečeno je da je finansijska situacija EPS-a normalizovana u 2023. godini nakon stabilizacije tržišta električne energije i veoma povoljne hidrološke situacije, saopštilo je Ministarstvo.

Đedović Handanović je navela da je u prošloj godini EPS ostvario dobit od 114 milijardi dinara i istakla da se u okviru plana restrukturiranja EPS-a radi na operativnom i finansijskom restrukturiranju, boljem upravljanju rizicima, kao i na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, kako bi se omogućilo održivo poslovanje kompanije.

Na sastanku je navedeno i da je u izradi nova metodologija obračuna cena električne energije i gasa za privredu u saradnji sa Elektroprivredom Srbije i Srbijagasom kako bi se sagledala unapređenja i stvorili preduslovi za fleksibilnost reagovanja u skladu sa tržišnim kretanjima.

KOMENTARIŠI