Foto: Ministarstvo pravde / Promo

Kuburović je napomenula da tome svedoči i to što je jedan od najvećih projekata koje je ministarstvo započelo u 2016. godini upravo izgradnja novog zatvora u Pančevu, koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

 Ona je ukazala da se neće stati samo na tom projektu, s obzirom da će se raditi i na rekonstrukciji postojećih objekata, a sve u cilju poboljšanja i povećanja smeštajnih kapaciteta u zatvorima u Srbiji.

Kuburović je dodala da je današnja poseta KPZ u Požarevcu – Zabeli sa kolegom iz BiH jedan od načina realizacije Protokola o saradnji dva ministarstva, koji je potpisan 2006. godine i koji podrazumeva različite vidove razmene iskustava i uzajmne pomoći, pa i unapređenje izvršenja krivičnih sankcija kako u Srbiji, tako i u BiH.

Foto: Ministarstvo pravde / Promo Ministri pravde Srbije i BiH u obilasku zatvora u Zabeli
Foto: Ministarstvo pravde / Promo
Ministri pravde Srbije i BiH u obilasku zatvora u Zabeli

Ona je navela da je jedan od vidova saradnje dva ministarstva i pomoć u obučavanju državnih službenika koji će da rade u prvom državnom zatvoru u BiH.

– Ovo je samo jedan od vidova saradnje koja se odvija na svakodnevnom nivou, a jedan od dokaza za to je da se najveći broj zamolnica i molbi za međunarodnu pravnu pomoć odvija između ove dve države“ – naglasila je Kuburović.

Grubeša je rekao da je cilj posete KPZ u Požarevcu – Zabeli da se unapredi saradnja u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

– BiH je u fazi izgradnje prvog državnog zatvora i mi smo došli ovde da razmenimo iskustva, da vidimo komparativne prednosti koje Srbija ima u izgradnji zatvora i verujem da ćemo u 29 zatvora u Srbiji skupiti dovoljno iskustava i da ćemo izvršenje kaznenih snakcija u BiH podići na viši nivo“ – naglasio je Grubeša.

KOMENTARIŠI