Htela u avion, tražili joj da dokaže da ima mleka u grudima

Htela u avion, tražili joj da dokaže da ima mleka u grudima

Žena iz Singapura podnela je žalbu protiv nemačke policije navodeći da su joj na aerodromu tražili da stegne grudi da bi videli da li ima mleka, piše BBC.

Gejatiri Bose (33) kaže za BBC da je time “ponižena”.

Incident se dogodio na aerodromu u Frankfurtu, a ona navodi da je policija bila sumnjičava jer je ona nosila pumpicu za mleko, a putovala je bez bebe.

Nemačka policija odbila je da za BBC da komentar na optužbe, ali su naveli da navodne mere “očigledno” nisu deo rutinske procedure.

Gejatiri Bose je putovala sama i kaže da je htela da se prošlog četvrtka ukrca na let za Pariz kada su je na je zaustavili na bezbednosnom skeneru.

Kako kaže, nakon što je njena torba u kojoj je bila pumpica za mleko prošla kroz rentgen, odveli su je sa strane na ispitivanje.

“Ispitivali su me neverovatnim tonom. ‘Dojite? Gde vam je beba? Beba vam je u Singapuru?’”, kaže ona ističući da joj policajci nisu verovali da je reč o pumpici za mleko.

Navodi da su joj uzeli pasoš i da je policajka odvela u posebnu sobu na dalje ispitivanje. Tu su joj, kako kaže, tražili da dokaže da ima mleka u grudima.

“Tražila mi je da skinem majicu i pokažem joj grudi. Onda me je pitala kako nemam ništa prikačeno za grudi ukoliko imam mleka. Rekla sam da takve stvari ne postoje, uglavnom stavimo pumpu na bradavice i mašina obavi posao. Tražila mi je potom da joj pokažem rukom”, ističe Boseova.

Prema njenim rečima, bunila se, ali je morala da rukom stegne grudi.

“Bila sam u šoku, bila sam sama i nisam bila sigurna šta će mi se dogoditi ukoliko odluče da mi zadaju još muka. Tek kada sam izašla iz sobe shvatila sam šta se dogodilo. Počela sam da plačem, veoma sam se uznemirila”, navodi ona.

Žena iz Singapura tu navodi da su policajci potom ispitali pumpu pre nego što su joj vratili pasoš i dozvolili joj da se ukrca na avion za Pariz. Tražila je ime policajke koja ju je ispitivala i zapisala je na papir.

Navodi da je ispitivanje trajalo 45 minuta i da je bilo “ponižavajuće” i “veoma traumatično”.

“Kada su me pustili rekla sam im da to nije način kako se treba ponašati prema nekome. ‘Da li znate šta se mi uradili, naterali ste me da vam pokažem grudi’, rekla sam. ‘Okej, sada je sve gotovo, molim vas idite’, rekli su mi. Bila je potpuno nonšalantna, nije pokazivala empatiju ili kajanje”, ističe ona.

Ima trogodišnje dete i bebu od sedam meseci. Kako navodi, trenutno istražuje koje pravne mere može da pokrene.

“Poštujem potrebu za bezbednosnim proverama osoba koje su sumnjive, ali ovo je prešlo granicu”, ističe ona.

Portparol jedinice nemačke policije na aerodromu u Frankfurtu Kristijan Altenhofen rekao je za BBC da ne može da da komentar o incidentu “zbog zaštite podataka”.

“Ukoliko je sumnjivi eksploziv primećen na bezbednosnim punktovima prtljag se mora pretražiti. Mere koje ste opisali očigledno nisu uključene u to”, navodi on.

KOMENTARIŠI