Foto: Biblioteka Kostolac

Program ovogodišnje manifestacije „Novembarski dani kulture“ bio je ispunjen veoma kvalitetnim događajima i gostima.

U Kostolcu je održano više književnih večeri, pozorišnih predstava, koncerata i radionica u organizaciji Biblioteke u Kostolcu, Ogranka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac i Centra za kulturu „Kostolac“, dve ustanove kulture, koje već godinama odlično sarađuju, sa zajedničkim ciljem – da obezbede što kvalitetnije kulturne, edukativne i umetničke događaje za svoje sugrađane.

U četvrtak, 23. novembra 2023. godine, u prepunoj velikoj sali Doma kulture u Kostolcu, gostovala je Mirjana Bobić Mojsilović, književnica, slikarka i bivša novinarka, uz čije knjige se već decenijama smejemo, plačemo, rastemo, preboljevamo i praštamo i koja se sa pravom smatra jednim od simbola urbanog Beograda, Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Kao novinar pisala je za najznačajnije časopise na ovim prostorima. Smatrana je novinarskom elitom u vreme kad je odlučila da napusti stalni posao i postane profesionalni pisac.

Postala je jedan od prvih autora – samostalnih izdavača u Srbiji. Poslednjih dvadesetak godina Mirjana se posvetila pisanju. Njene knjige postale su bestseleri. Dvanaest njenih naslova objavljeno je u Francuskoj, Italiji, Češkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji. TV serija Azbuka našeg života, snimljenoj na osnovu njena dva romana Muška azbuka i Azbuka mog života. Po njenoj priči urađen je scenario za TV seriju Tajna vinove loze. Radila je više emisija na televiziji. Već tri godine obilazi našu zemlju snimajući emisiju „Srećna Srbija“.

Književnica je u Kostolcu predstavila svoj novi roman “Sazvežđe svitaca“, pričala o svom književnom i novinarskom radu, o saradnji sa medijima, recitovala je svoje pesme i odgovala na pitanja publike.

Moderator večeri bila je Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik.

Muzička pratnja na gitari bio je Aljoša Marjanović, učenik osmog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac.

Nakon književne večeri, članovi novinarske sekcije Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac iskoristili su priliku da urade kratak intervju sa književnicom za školske novine.

KOMENTARIŠI