Foto: Urban City // I.P.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija organizovala je povodom 170 godina postojanja Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu, šahovski turnir za osuđena lica iz svih kazneno popravnih ustanova u Srbiji. Prvo dva mesta zauzeli su timovi iz požarevačke Zabele, dok su treći bili osuđenici koji kaznu izdržavaju u zatvoru Padinska Skela.

Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, naglasio je da je na turniru učestvovalo 64 osuđenika iz 16 zavoda i izrazio zadovoljstvo brojnošću takmičara.

– Šah je sadržajna sportska disciplina čija pravila poput koncentracije i sagledavanje problema mogu da budu osnova dobrog promišljanja i kod donošenja životnih odluka – kazao je Carević.

Turnir u požarevačkoj Zabeli organizovan je u saradnji sa Šahovskim savezom Srbije i Šahovskim savezom Braničevskog okruga.

Foto: Urban City / I.P.

Osuđenici iz Srbije već dve godine za redom učestvuju na onlajn Svetskom prvenstvu organizovanom za lica lišena slobode i na njemu ostvaruju zapažene rezultate. Tako su štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu pre dve godine osvojili prvo mesto, dok su ove godine u ukupnom plasmanu bili drugi.

Svi veći zavodi imaju šahovske sekcije, a zavod sa najdužom tradicijom organizovanja turnira je Zabela koja je ove godine na tradicionalnom godišnjem takmičenju okupila čak 130 učesnika.

Sportska takmičenja u srpskim zatvorima su već godinama uobičajena stvar. Osuđenici na izdržavanju kazne igraju šah, treniraju stoni tenis i košarku, a snage su nekoliko puta odmerili i sa legendarnim fudbalerima „Crvene zvezde”.

KPZ Zabela u Požarevcu jedini je zatvor u svetu u kom je organizovan basket turnir na kom su zajedno igrali osuđenici, zaposleni i profesionalni basketaši. Koliko su u ovom sportu umešni igrači „s one strane zida” svedoči i to što su u jednoj od utakmica pobedili ekipu koja igra u domaćem šampionatu.

Zatvorenici u našoj zemlji talentovani su, pokazalo se, i za fudbal. Dokazali su to takmičeći se sa veteranima FK „Crvena zvezda” među kojima su bili čuveni Boško Đurovski, Milovan Rajevac, Sanibal Orahovac, Nenad Vanić, Miloš Bursać, Nikola Žigić…

Osim sportskih, za osuđene u zavodima se organizuju različite sekcije i kreativne radionice: duborezačka, grnčarska, likovna, muzička, dramska, literarna, novinarska, sekcija za izradu maketa, finih stolarskih radova i različitih predmeta od drveta, za izradu predmeta dekupaž tehnikom, izradu čestitki, novogodišnjih ukrasa i ukrasnih predmeta od recikliranog materijala.

KOMENTARIŠI