Mladi poljoprivrednici dobili podsticaje od Grada Požarevca i Fondacije Ana i Vlade...

Mladi poljoprivrednici dobili podsticaje od Grada Požarevca i Fondacije Ana i Vlade Divac

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je kroz konkurs „Osnaživanje mladih poljoprivrednika“, a u saradnji sa Gradom Požarevcom, donacijama pomogla deset mladih poljoprivrednika sa najboljim poslovnim idejama, koji su ove godine završili Poljoprivrednu školu u Požarevcu.

Foto: Grad Požarevac

Predstavnici grada i Fondacije obišli su dvojicu mladih poljoprivrednika koji su dobili donacije. Posetili su domaćinstva u Trnjanu i Beranju. Za ovaj projekat grad i fondacija su izdvojili oko 1.200.000 dinara.

U Trnjanu je dodeljeno 9 jagnjadi porodici Živković koja se bavi ovčarstvom i ratarstvom. Donaciju je tačnije dobio Aleksandar Živković koji je završio srednju poljoprivrednu školu on je ovom prilikom rekao:

”Prijavio sam se na konkurs u Poljoprivrednoj školi, napravio individualni biznis plan i planiram da nastavim porodičnu poljoprivrednu proizvodnju, pre svega ovčarstvo i ratarstvo. Dobio sam devet jagnjadi za priplod rase vitenberg i nadam se da ću uskoro biti u prilici da dobijem i državnu subvenciju što bi umnogome pomoglo dalji razvoj našeg gazdinstva.”

Foto: Grad Požarevac

Ivan Stanojević, iz sela Beranje je dobio 20 košnica i prateću opremu koja ide uz košnice, a pored toga ima još četiri svoje košnice, tako da će pomoću dobijene donacije unaprediti svoju proizvodnju. On je ovom prilikom rekao da se pčelarstvom već bave njegov otac i deda tako da će nastaviti porodičnu tradiciju.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, je rekao da grad u partnerskom odnosu sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, pomaže mladim poljoprivrednicima. S obzirom da se populacija na selu sve više smanjuje na ovaj način lokalna samouprava želi da pomogne mladim poljoprivrednicima da ostanu i rade na selu. Grad Požarevac takođe učestvuje u subvencijama za poljoprivredu preko Budžetskog fonda za poljoprivredu sa oko 30 miliona dinara. Ilić je još poželeo mladim poljoprivrednicima uspeha u poslu koji su izabrali da rade.

Foto: Grad Požarevac

Cilj nam je da mlade podržimo, da steknu veštine za pisanje individualnog biznis plana kako bi mogli u budućnosti da se prijavljuju na različite konkurse i dobijaju sredstva podrške od lokalnog do nacionalnog nivoa. Znamo da je njima potrebno da razviju tu veštinu, a sa druge strane želimo da one koji imaju najbolje ideje i pokažu najveću motivaciju za poljoprivredu, nagradimo konkretnim donacijama, ističe Uroš Delić, predstavnik Fondacije Ana i Vlade Divac.

Nakon posete potpisani su ugovori sa Fondacijom o prijemu opreme od donacija.

KOMENTARIŠI